Milanović o Vučićevom zaokretu od Rusije: Drago mi je da je moj susjed progledao

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirao je danas zaokret u Vučićevom odnosu prema Rusiji u svjetlu nedavnog glasanja njihovog ambasadora u UN-u za izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava.

On je danas rekao da mu je nerazumljiva odluka Srbije o kupovini kineskog protivraketnog sistema rekavši da takvo naoružanje košta, a ne čini razliku. Pozvao je Srbiju da se vrlo jasno odluči gdje pripada.

“Srbija se mora odlučiti, ali vrlo jasno, gdje pripada”, rekao je Milanović podsjetivši da je Srbija podržala izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava.

Dodao je da Srbija nije članica NATO-a, jer to ne žele, prenosi Index.

“Ostali su bez patrona preko noći. To je jedno vrlo traumatično buđenje, jedan mamurluk. Drago mi je ako je moj susjed progledao i ako će konačno biti pripadnik zapadne zajednice naroda i država”, zaključio je Milanović, ali istakao da time ne želi napakostiti Rusiji.

U nastavku je komentarisao kupovinu kineskog protivraketnog sistema.

“Ne znam ko će njih napasti. Njihov novac, njihove odluke, njihova stvar. Sad kupuju nekakve kineske sustave koji su vjerojatno kopije ruskih sustava, vjerojatno za klasu slabiji, ali mislim što će s tim, to je nerazumljivo”, rekao je Milanović novinarima u Rijeci.

Srbiji je nedavno isporučen kineski proturaketni sistem, a Zapad strahuje da bi gomilanje oružja na Zapadnom Balkanu u jeku rata u Ukrajini moglo zaprijetiti miru i stabilnosti u regiji.

“Hrvatska ih neće napasti. Amerika ih neće napasti. Ako ih napadne, to im ničemu ne služi. Mogu srušiti opet dva aviona i biti ponosni na to, ali tako se ne dobivaju ratovi”, rekao je hrvatski predsjednik.

Dodao je da takvo oružje “košta, a ne čini razliku”.

“Rat je puno veća, krvavija i obuhvatnija stvar tako da mi nije jasno kakva je to politika. Ja ih ne osuđujem – gledam ih i čudim se”, rekao je.