Klub Bošnjaka vjerovatno dolazi na sjednicu Doma naroda, spremni potegnuti vitalni interes

Tri delegata iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Domu naroda Parlamenta BiH danas će se, kako stoje stvari, pojaviti na sjednici koju je sazvao predsjedavajući Dragan Čović na kojoj će se razmatrati HDZ-ov Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

Kako objavljuje portal klix.ba, u 09:30 sati je zakazana sjednica Kluba Bošnjaka, a sjednica počinje u 10 sati na kojoj se očekuje da delegati iz HDZ-a i SNSD-a glasaju za predložene izmjene Izbornog zakona.

U tom slučaju, delegati iz SDA koji se jučer nisu pojavili na sjednici, bi mogli povući vitalni nacionalni interes. Uz njih trojicu, tu su i Denis Bećirović (SDP) i Munib Jusufović (SBB).

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović jučer je HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona nazvao nakaradnim.

“Ako bi zakon bi prošao na Domu naroda, a prošao bi, onda bi se jako zakomplikovalo pitanje usvajanja izmjena i dopuna Izbornog zakona, koji su sutra na Zastupničkom domu, a koji se odnose na integritet izbora. Zato smo odlučili da ne prisustvujemo, da zaustavimo donošenje ovog nakaradnog prijedloga”, naveo je.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD) optužio je “političko Sarajevo” za blokadu državnih institucija, kao i lider HDZ-a Dragan Čović.

Nakon otkazane sjednice, SDA, HDZ i SNSD su naišle na žestoke kritike Ambasade SAD-a i Evropske unije.

HDZ je kritikovan jer su, uz podršku SNSD-a, neprimjereno iskoristili hitnu proceduru kako bi podnijeli “uzmi-ili-ostavi prijedloge” izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU, a SDA jer je bojkotovala sjednicu.