Klub Bošnjaka uložio vitalni nacionalni interes na HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uložio je vitalni nacionalni interes na usvojeni prijedlog HDZ-a izmjena Izbornog zakona BiH

Nakon što jučer nije održana sjednice zbog nedostatka kvoruma, danas su delegati SDA, SBB-a i SDP-a došli na sjednicu i jednoglasno povukli vitalni nacionalni interes nakon što je usvojeno da prijedlog zakona ide po hitnoj proceduri.

U Klubu Bošnjaka smatraju da su odluke u HDZ-ovom prijedlogu diskriminatorne, da je prekršen Ustav FBiH kod načina izbora delegata u Federalnom domu naroda, kao i član Ustava BiH te da su uočene povrede Konvencije o ljudskim pravima i Venecijanske komisije.

Nakon što na jučerašnjoj sjednici nije bilo kvoruma, delegati iz SDA i SBB-a (Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić i Munib Jusufović) danas su, ipak, došli na sjednicu koju je po sazvao Dragan Čović (HDZ).

Procedura nakon što je potegnut vitalni nacionalni interes je sljedeća: predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH saziva zajedničku komisiju (po tri delegata iz Kluba Bošnjaka, Kluba Hrvata i Kluba Srba) koja će pokušati riješiti ovo pitanje. Ako se ne postigne dogovor u roku od pet dana, predmet će po hitnoj proceduri biti upućen Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović smatra da je HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona – nakaradan.

Nakon jučerašnje otkazane sjednice vladajuća trojka (SDA, HDZ i SNSD) su naišle na žestoke kritike Ambasade SAD-a i Evropske unije.

HDZ je kritikovan jer su, uz podršku SNSD-a, neprimjereno iskoristili hitnu proceduru kako bi podnijeli “uzmi-ili-ostavi prijedloge” izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU, a SDA jer je bojkotovala sjednicu. Nakon toga, delegati iz SDA i SBB-a danas su se pojavili na sjednici.