IZLAZNA STRATEGIJA // Detalj iz odluke o financiranju CIK-a: Kupuje li HDZ vrijeme i(li) “eutanazira” Schmidta

Nakon što je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojena odluka da CIK za izbore posudi 9,7 miliona KM od RAK-a, što opet neće biti dovoljno, u oči je upao, jedan detalj koji stoji u ovoj odluci.

Naime, kako stoji u odluci, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine dostavit će Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine zahtjev za prijenos sredstava iz Članka 1. ove odluke nа glavni budžetski račun Trezora Bosne i Hercegovine.

“Ро usvajanju Zakona о budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH zа 2022. godinu ili prvog narednog Zakona о budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, CIK BiH dostavit ćе Ministarstvu finansija i trezora BiH zahtjev zа prijenos sredstava iz svog budžeta u iznosu do 9.728.000 КМ, uplatom na podračun broj 37114125 – Korištenje radiofrekvencijskog spektra zа pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema, otvoren za sredstva оd dozvola zа korištenje radiofrekvencijskog spektra zа pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema”, stoji u ovoj odluci.

Ovo znači da će Ministartsvo komunikacija i prometa morati pripremiti odluku/zahtjev da se prebaci ovaj iznos na račun Trezora BiH, da bi teka nakon toga novac bio prebačen na račun CIK-a BiH.

U prijevodu, HDZ BiH je na ovaj način očigledno kupio još vremena i obezbijedio sebi izlaznu strategiju, a i dodatno “eutanizirao” Schmidta.

Naravno, i kada se sva ova procedura provede i 9,7 miliona KM “legne” na račun CIK-a, i dalje ostaje pitanje gdje će nabaviti ostalih skoro 3 miliona KM koji im je potreban za financiranje i provođenje oktobarskih Općih izbora u BiH.

Jedino rješenje, barem tako tvrde iz CIK-a, je odluka visokog predstavnika kojom će se osigurati kompletna sredstva za izbore. Hoće li je, i kada, Schmidt donijeti ostaje da vidimo u narednom periodu. Oktobar se približava, a ništa još nije riješeno i čini se da ovu situaciju najbolje opisuje izreka: “vrijeme je novac”.