Dodik: Republika Srpska može sama organizovati izbore

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas će “Republika Srpska na izborima dobiti demokratsku vlast, a postoji i varijanta da sama organizuje izbore”.

“Nama je izborni proces otrgnut, kao i mnoge druge stvari. Republika Srpska je subjekat izbornog procesa, a na nivou Bosne i Hercegovine se sastavljamo i niko se ne bira na ovom nivou. To govori o intenciji onih koji su stvarali Dejtonski sporazum da subjektivitet nad izborima preda entitetima”, rekao je Dodik novinarima.

On je ponovio stav da RS nema koristi od BiH i da je radi toga zaustavljena u razvoju.

“Čitam ovih dana izjave da ne bi bilo ove krize i da sam kriv što nema dogovora u Federaciji BiH da su lideri Republike Srpske pristali da se član Predsjedništva BiH bira u parlamentu BiH, što je antidejtonski i antiustavno. Znači da smo uvijek krivi, što je nevjerovatno. Na stolu može samo biti ustavan izbor članova Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik i naveo da se neće ponašati antiustavno.

On je ponovio da se pitanje imovine neće rješavati na nivou BiH, jer je pitanje “riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom”.

“To što sada pokušavaju putem Ustavnog suda da ruše Ustav nećemo prihvatiti”, kategoričan je Dodik.

Komentarišući izbore u Srbiji, Mađarskoj i Sloveniji, Dodik je ocijenio da RS ima odlične odnose sa postojećim strukturama u Srbiji i Mađarskoj.

“Postoje različiti rezultati izbora, a jedan od njih jeste da ostane sadašnja vlast u Srbiji, a isto je moguće i u Mađarskoj. Vjerujem da će tako i ostati, jer je volja naroda takva i da će u demokratskoj proceduri to biti i ojačano”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o Sloveniji, kaže Dodik, ova zemlja je pokazivala interesovanje za BiH, a slovenački predsjednik Borut Pahor je pitao zašto se BiH ne raziđe.