Dodik očekuje da će od Putina saznati “kako će svijet izgledati poslije”

“Mi moramo da razmišljamo šta će se desiti i nama u novoj konstelaciji odnosa”, rekao je Dodik

“Očekivanja od sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom su velika”, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u emisiji Pečat na RTRS.

Dodik, koji boravi na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, je rekao da je njegov današnji sastanak sa ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Sankt Petersburgu bio i neka vrsta pripremnog sastanka sa Vladimirom Putinom.

“Imamo nešto važnijih tema za razgovor, oni su svakako ekonomske prirode. Pokušat ću saznati ono što mene interesuje na političkom planu, njegove procjene i opservacije dokle bi to moglo trajati, kako će svijet izgledati poslije”, rekao je Dodik.

“Mi moramo da razmišljamo šta će se desiti i nama u novoj konstelaciji odnosa”, rekao je Dodik.

“Oni su nam rekli da ne napuštaju svoje prijatelje, da i dalje stoje iza prijatelja koji dijeli iste vrijednosti, a to su one identitetske vrijednosti vezano za narod, državu i sve ono što je važno. Veoma sam zadovoljan činjenicom da se stvari ovdje odvijaju u skladu sa ranijim planovima i da ću već sutra razgovarati i sa Putinom i sa generalnim direktorom Gasproma”, tvrdi Dodik.

Dodik je istakao da je sa Lavrovom razgovarao i o EUFOR/ALTHEA misiji u BiH.

“Oni ne žele da ugroziti stabilnost po bilo kom pitanju u BiH i oni će apsolutno racionalno pristupiti tom pitanju u Vijeću sigurnosti. Uvjeren sam da će se pratiti i na neki način odobriti naše mišljenje o tome da ALTHEU treba produžiti i da je to nešto što može izgraditi neko povjerenje u BiH. Јa mogu sada javno reći da je Lavrov razumio to pitanje, mi ćemo ostati u kontaktu po tom pitanju i potpuno sam siguran da ALTHEA kao misija neće biti ugrožena u BiH”, poručio je Dodik.