Dodik: Izborni zakon BiH ne treba mijenjati

Dodik je rekao da je SNSD-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH predviđao da se ukine glasanje putem pošte

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je da očekuje da će Opšti izbori biti održani, a da Izborni zakon BiH ne treba mijenjati, te da prijedlog izmjena koji su drugi predložili SNSD neće podržati, jer nije podržan ni prijedlog izmjena koji je uputio SNSD.

“Nijedan od prijedloga izmjena Izbornog zakona koje je SNSD uputio nije podržan, onda ni mi ne vidimo razloga da učestvujemo u tome”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Dodik je rekao da je SNSD-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH predviđao da se ukine glasanje putem pošte, da se obezbijedi sistem da se rezultati glasanja u inostranstvu znaju što je prije moguće, te da Narodna skupština Srpske putem svoje kvalifikovane većine bira svoju delegaciju za nivo BiH, kao i da mandat pripada stranci, a ne pojedincu.

“Na taj način bi se spriječila politička korupcija. Nakon izbora odmah se atakuje na pojedince kako bi se dao mandat ovoj ili onoj strani i time samo povećava politička korupcija”, rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je poručio da je ova politička partija spremna na još jedan dijalog, ali pod uslovom da se svi razgovori odvijaju u zgradama gdje se nalaze institucije ili BiH, ili entitetske ili u stranačkim prostorijama, a ne po ambasadama.