Čović: Jedan dio onog što smo se dogovorili treba usvojiti u Parlamentu da bi se održali izbori

Predsjednik HDZ Dragan Čović za RTV HB je kazao da nešto od onoga što je dogovoreno u smislu izborne reforme treba pustiti u parlamentarnu proceduru da bi se stvorila mogućnost za održasvanje izbora.

Čović je na početku kazao da odgovornost za neuspjeh pregovora snosi prvenstveno SDA jer je činila sve da ostane status quo.

“Postavili su svoje uvjete i kad smo dobar tih uvjeta u Federaciji prepoznali kao moguće rješenje onda su postavili nove uvjete na kojima smo mi ostali vrlo čvrsti da se ne može razgovarati o ustavnoj poziciji zakonodavne vlasti, pozicije Doma naroda u Federaciji i na tome smo se u suštini razišli”, rekao je Čović.

Dodao je da su čak prihvatili neke prijedlog za koje su ranije govorili da neće, ali su kako tvrdi dali doprinos konačnom dogovoru. Govorio je i o stavovima i prijedlozima probosanskih stranaka.

“Kad smo mi krenuli u razgovore SDA je insistirala i to vrlo jasno, nemamo problema da Hrvati osiguraju da biraju člana Predsjedništva i predstavnike u Dom naroda, ali moramo riješiti neke blokade u Federaciji. Pa je nabrajao Ustavni sud FBiH, izbor Vlade Federacije i još par stvari i ja sam dodao direktora policije, Federalnu televiziju i mi smo to riješili”, rekao je Čović.

Rekao je da su u tom trenutku smatrali da su zahtjevi ispunjeni, ali je upozorio međunarodnu zajednicu da će Bakir Izetbegović ići dalje.

Kazao je da su svi ozbiljni pregovarači tražili da se u Domu naroda PS BiH zajedno sa Predstavničkim domom PS BiH imenuje Centralna izborna komisija.

“Odnosno, sve institucije gdje imate prepoznate u definisanju popune tih institucija, Hrvat, Bošnjak ili Srbin kao konstitutivne narode moraju imati potvrdu u Domovima naroda ili entiteta ili države, zavisno od toga gdje se donosi taj konkretni zakon”, rekao je Čović.

Dodao je da se njemu čini da jedan dio onoga što je dogovoreno, a što se tiče izbornog zakona neko od pregovarača može staviti u parlamentarnu proceduru pa da se taj dio posla završi.

“Da stvorimo ambijent i politički i pravni da izbore organizujemo”, smatra Čović.

“Na pregovorima su bili predstavnici četiri bošnjačke stranke i imali su jasan stav da nikad više neće dozvoliti da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva. To jasan glas bio”, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a smatra da je taktika bila da jedan dio političara iz Sarajeva ostane u Sarajevu, ne uključuje se, a da drugi pregovara.

“Ako se približite u dogovorima s pregovaračem onda onaj iz Sarajeva kaže ne valja i kad zamjene svoje uloge”, istakao je Čović.