Čović: HDZ BiH i HNS idu na izbore

Predsjednik HDZ BiH i HNS BiH Dragan Čović obratio se novinarima kazavši šta su HDZ BiH i stranke okupljene u HNS-u odlučile na zajedničkoj sjednici.

Kako ističe Čović, izbora će biti zbog utjecaja međunarodne zajednice bez obzira na to da li će doći do izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“Mi smo se danas dogovorili na HNS-u zajednički idemo na iduće izbore svjesni ovih iskušenja svjesni uloge Središnjeg izbornog povjerenstva pollitičke atmosfere koja se gradi jer mislimo da može biti veća šteta ako bi napravili jednu drugačiju kalkulaciju oko izbora”, naveo je Čović.

Što se tiče izjava Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske u vezi sa trećim entitetom, Čović to nije htio komentarisati ali se pozvao na zaključke HNS-a koji se na to odnosi.

“Mislim da je taj članak sedam naših zaključaka nedvosmislen i jasan i da nema ništa prikriveno i to smo već raspravljali. Kaže se da će se pravnim i političkim sredstvima, vrlo se jasno definira da ćemo to uraditi sukladno Ustavu riješiti pitanje institucionalne i organizacijske strukture BiH”, pojasnio je Čović.

Ta tačka sedam će ukoliko druge tačke HNS ne budu ispunjene postati prioritet, kazao je Čović i ponovio je zahtjev da BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU.