CIK zatražio novac za izbore: Hoće li Vjekoslav Bevanda opstruirati?

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine poslala je zahtjev Vijeću ministara za odobravanje novca kojije potreban za finansiranje Općih izbora na jesen ove godine. Taj zahtjev državna izvršna vlast će razmatrati sutra.

Za organizaciju izbora potrebno je ukupno 11,7 miliona KM, a s obzirom da još nije usvojen državni budžet za ovu godinu, glavobolja za CIK j eveća. Ipak, postoje i drugi načini za finansiranje ovog demokratskog procesa.

CIK u svom zahtjevu traži da Vijeće ministara izdvoji novac iz budžetske rezerve, odnosno od prenesenih sredstava iz prethodnih godina.

Izbori po zakonu moraju biti raspisani najkasnije 150 dana prije njihovog održavanja, a plan je da se izbori održe 2. oktobra. To znači da CIK izbore mora raspisati već početkom maja, kako bi se stigli organizirati u oktobru.

Institucije BiH moraju u roku od 15 dana od trenutka raspisivanja izbora obezbijediti potreban novac.

Međutim, sada dolazimo do političkog trenutka i priče o propalim izmjenama Izbornog zakona. Stav HDZ-a je da nema uslova za izbore bez izmjena Izbornog zakona, a državni ministar finansija je član spomenute stranke Vjekoslav Bevanda. Upravo je on ključni član Vijeća ministara koji treba obezbijediti novac, a ne opstruirati odluku.

Podsjetimo, nedavno je usvojen Globalni fiskalni okvir od 2022. do 2024. godine što znači da nema nikakvih prepreka da se krene sa usvajanjem budžeta. To tvrde i u Ministarstvu finansija BiH. Iz te institucije poručuju da rade na utvrđivanju dokumenta za usvajanje budžeta za ovu godinu, koji će poslati u Vijeće ministara.

To će vjerovatno i biti izgovor Bevande da sutra ne podrži zahtjev CIK-a da se novac za izbore što prije obezbijedi.

Gdje se krije zamka?

Zamka je u dugim procedurama, koje teortetski ne moraju biti duge, ali u kontekstu BiH to je itekako izgledno. Naime, nakon što Vijeće ministara utvrdi Nacrt budžeta, onda se on šalje na Predsjedništvo BiH, a Predsjedništvo utvrđuje prijedlog i šalje ga u Predstavnički dom na usvajanje. Kada ga usvoji taj dom onda se prijedlog šalje na usvajanje u Dom naroda. Tek tada se može smatrati d aje budžet usvojen.

Ipak, procedura za sve te korake može potrajati veoma dugo i ako CIK bude morao čekati na novac tim putem, organizacija izbora bi mogla doći u pitanje.

Treba podsjetiti da je jasan stav svih međunarodnih aktera, do SAD-a, Evropske unije i OHR-a da se izbori moraju održati u predviđenom roku. Potez Bevande vjerovatno će kanalisati naredne političke poteze u BiH.