Počela posebna sjednica NSRS-a: Dodik obrazlaže svoje “vitalne interese”

U Banjoj Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koju je zatražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog odluka Predsjedništva BiH usvojenih bez konsenzusa.

Dodik traži podršku narodnih poslanika za veto uložen na pet odluka Predsjedništva BiH u kojima je preglasan.

Tri se odnose na međunarodne sporazume BiH iz oblasti obrazovanja, dok su dva sporazuma CIK-a sa OSCE-om i Mađarskom.

Štetnom po vitalne interese RS-a Dodik je proglasio odluku o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i OSCE-a.

Dodik je naveo da je veoma štetna po vitalne interese i odluka o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju u vezi sa izbornom saradnjom između CIK-a BiH i Državne izborne kancelarije Mađarske.

On je kao veoma štetnu po vitalne interese proglasio odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, kao i odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka.

Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, naveo je Dodik, od ključnog je značaja za očuvanje Dejtona i Republike Srpske.

Koalicioni partneri SNSD-a jasno su stavili do znanja da su protiv preglasavanja u Predsjedništvu, a u skladu s tim će i glasati.

Potpredsjednica PDP-a Јelena Trivić rekla je da će Klub poslanika ove stranke usaglasiti stavove o posebnoj sjednici.

Sjednica se uživo može pratiti ovdje.