OSTAO USAMLJEN // Dodik braneći Rusiju nije samo protiv stava BiH, već i protiv zvaničnog stava Srbije

Prilikom današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN-a za izbacivanje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava, predstavnik Srbije glasao je “za”, dok je Milorad Dodik koji uvijek u svemu slijedi Beograd, tražio da predstavnik BiH pri UN-u ne podrži takvu odluku.

Srbija je danas podržala izbacivanje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava što predstavlja znak da će Beograd slijediti stav zapadnih zemalja u odnosu prema Rusiji. Ostati neutralan u ovom trenutku predstavlja prevelik rizik za Srbiju.

Prije samog glasanja, Rusija je jasno i nedvosmisleno upozorila članice Ujedinjenih nacija da će podrška ili uzdržanost tokom glasanja o suspenziji Moskve biti smatrana “neprijateljskim gestom” sa posljedicama po bilateralne odnose.

S druge strane predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas se oštro usprotivio tome da Sven Alkalaj predstavnik BiH pri UN-u podrži izbacivanje Rusije.

“Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o izbacivanju Rusije iz Vijeća za ljudska prava BiH. Vidjeli smo da su se mnoge zemlje o tome izjašnjavale, BiH nije. Alkalaj ne glasa u ime BiH, to je privatna odluka ‘muslimanskog’ kruga iz Sarajeva. To je kršenje Ustava”, kazao je Dodik.

U budućim danima i mjesecima, bit će zanimljivo pratiti koliko dugo će ustrajati da bude na suprotnoj strani od Srbije i na taj način sebe dodatno politički izoluje. Ovakvim političkim stavovima, Dodik ne ugrožava samo svoju političku karijeru nego i položaj entiteta RS.

U nacrtu Rezolucije, 193-člana Opće skupštine izrazila su “ozbiljnu zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini”, posebno zbog izvještaja o ruskom kršenju prava. Upravo to kršenje ljudskih prava koje su počinili ruski vojnici formalni je razlog za izbacivanje Rusije.