Ogrešević: Fašistička ideologija živi i danas, ideje zla nisu zamrle na Balkanu

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana oglasio se i predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH Nermin Ogrešević.

Ogrešević je poručio da je svake godine 9. maj prilika da se iznova zapitamo da li je fašizam zaista pobjeđen, jer izgleda da fašističke ideje i ideologija i danas žive.

“Nacistički i fašistički režimi iz prošlog stoljeća jesu slomljeni, ali fašističke ideje i ideologija i danas žive, s manjim ili većim intenzitetom. Ideje zla nisu zamrle ni na Zapadnom Balkanu. Baš zato je ovaj dan važan, da se otrijeznimo i shvatimo da stalno moramo biti oprezni i da ne dozvolimo širenje ideja onih koji nisu odustali od svojih planova za uništenjem BiH”, poručio je Ogrešević.

Lider NES-a se osvrnuo i na obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana, heroja koji su se tokom agresije “stavili na čelo odbrane od ništa manjeg zla nego što su bili fašisti u Drugom svjetskom ratu.”

“Danas obilježavamo i Dan Zlatnih ljiljana. Heroja koji su se 90-tih godina prošlog stoljeća stavili na čelo odbrane od ništa manjeg zla od fašista i nacista 40-tih godina. Neprijatelji BiH tada su osujećeni u svojim namjerama, ali je agresija na našu domovinu nastavljena drugim sredstvima”, poručio je Ogrešević dodajući da moramo u miru sačuvati ono što smo u ratu odbranili.