Od čega se sastoje robne rezerve Federacije Bosne i Hercegovine?

U proteklom periodu, posebno u vezi s novonastalom situacijom rata u Ukrajini građani stvaraju zalihe hrane zbog straha od nestašice.

Sve države svijeta posjeduju robne rezerve koje služe kao garant građanima da u vanrednim situacijama, bilo kretanjima na tržištu ili u slučaju rata, mogu biti sigurni da će se hrana cjenovno kontrolisati ili dijeliti kao i da će se osigurati zalihe medicinskih potrepština.

Federalna direkcija robnih rezervi vrši poslove formiranja, nabavki, teroritorijalnog razmještaja, smještaja i čuvanja roba, obnavljanja i korištenja robnih rezervi.

Prema Zakonu o robnim rezervama, rezerve se sastoje od:

osnovnih poljoprivrednih proizvoda i industrijsko-prehrambenih proizvoda nužnih za ishranu stanovništva što uključuje i rezerve mesa u živoj stoci,
industrijsko-neprehrambenih proizvoda (sirovine, derivati nafte, lijekovi, sanitarni materijali i medicinsko-veterinarska sredstva) potrebnih za proizvodnju i transport roba od posebnog značaja za odbranu zemlje,
novčanih sredstava u domaćoj i stranoj valuti.

Poslovi federalnih robnih rezervi obavljaju se na osnovu srednjoročnog programa od 5 godina i godišnjih programa a specifičnosti su državna tajna.

Ne nabavljaju se poljoprivredni proizvodi za koje su propisane zaštitne-garantovane cijene.

Stalne robne rezerve formiraju se za potrebe snabbijevanja zbog otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih većim prirodnim elementarnim nepogodama ili drugim vanrednim prilikama.

Izvještaj Ureda za reviziju nije državna tajna pa iz onog objavljenog 2021. godine koji se bavi Federalnom direkcijom robnih rezervi možemo odgonetnuti dio onoga što čini robne rezerve pa tako iz navedenog izvještaja vidimo kako je krajem 2020. godine donesena odluka o pokretanju otvorenog postupka za nabavku 900 vreća za spavanje iako Direkcija na zalihi ima određenu količinu ove robe te da je otvoren međunarodni postupak nabavke merkantilne pšenice.

Crvenom krstu FBiH ustupljeni su goveđi gulaš i goveđi narezak a po Odluci Vlade FBiH od 3. 4. 2020. godine stavljena su na raspolaganje Federalnom štabu civilne zaštite sredstva za dezinfekciju u iznosu 5.395 KM te evaporaciju nafte u iznosu od 12.259 KM.

Opozicija je nedavno kritikovala premijera FBiH jer je tražila podatke o robnim rezervama, odnosno o jasno specificiranoj listi šta se nalazi u rezervama i u kojim količinama. On im je odgovorio da je to državna tajna, ali d agrađani nemaju razloga za brigu.

“Zbog tajnosti podataka, jasno je da ne možemo iznositi detaljnije informacije. Međutim, ono što je sigurno jeste da građani nemaju razloga za strah, jer imamo dovoljno zaliha za višemjesečnu proizvodnju brašna i hljeba, odnosno do naredne žetve. S druge strane, sa onima koji neosnovano podižu cijene se obračunavamo svakodnevno, jer su naše inspekcije 24 sata na terenu. Pozivamo građane da prijave svaki slučaj neosnovanog poskupljenja”, poručio je premijer Novalić.

Budžet Federalne direkcije robnih rezervi u 2022. godini prema najavama bit će povećan sa dva na 20 miliona KM.