Objavljene prognoze: Ovih sedam namirnica će najviše poskupiti do kraja godine

Zbog poremećaja u lancu opskrbe, ali i klimatskih promjena, u nastavku donosimo popis namirnica koje bi mogle najviše poskupiti do kraja godine

Do kraja godine očekuje se poskupljenje različitih namirnica, a američko ministarstvo poljoprivrede u svojoj prognozi navelo je o kojim je namirnicama riječ.

Prema američkom ministarstvu, cijene hrane u februaru 2022. bile su 7,9% više nego u februaru 2021, a kao primarni uzrok povećanja cijena navodi se sukob u Ukrajini.

Šta će poskupiti?

Zbog poremećaja u lancu opskrbe, ali i klimatskih promjena, u nastavku donosimo popis namirnica koje bi mogle najviše poskupiti do kraja godine.

Masti i ulja – Očekuje se da bi masti i ulja mogli biti skuplji za 6 do 7%.

Svježe voće – Očekuje se poskupljenje od 5 do 6%.

Svježe povrće – Očekuje se poskupljenje od 1 do 2%.

Prerađeno voće i povrće – Očekuje se poskupljenje od 4.5 do 5.5%.

Šećer i slatkiši – Očekuje se poskupljenje od 3 do 4%.

Žitarice i pekarski proizvodi – Očekuje se poskupljenje od 3 do 4%.

Bezalkoholna pića – Očekuje se poskupljenje od 3.5 do 4.5%.

Rat i klimatske promjene

Kako piše Business Insider, jedan od glavnih uzroka poskupljenja je rat u Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je nestašicu gnojiva, poremetila poljoprivredu u cijelom svijetu i dovela do povećanja cijena.

Osim rata, na poremećaj cijena utjecale su i klimatske promjene. Naime, čak i prije ruske invazije, pogoršana klimatska kriza otežavala je opskrbu hranom.

UN je ranije izvijestio da će tokom sljedeća tri desetljeća “opskrba hranom i sigurnost hrane biti ozbiljno ugroženi ako se mjere za rješavanje klimatskih promjena i ranjivosti prehrambenog sistema na klimatske promjene poduzmu u malom ili nikakvom opsegu.”

Nepredvidivi vremenski obrasci mogu naštetiti proizvodnji hrane. Naprimjer, porastom temperature mora i okeana dolazi do poremećaja u opskrbi ribom i jastogom.