Novalić najavio čak dva povećanja penzija u FBiH tokom ove godine

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas sa šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Alinom Iancu koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru redovnih razgovora s državnom i enitetskim vlastima.

Na sastanku, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarano je o više tema, ali s fokusom na ekonomske prilike u Federaciji BiH, te na daljnju saradnju FBiH i MMF-a.

Federalni premijer je, govoreći o ekonomskoj situaciji i njenoj perspektivi u FBiH, istakao da se očekuje rast realnog BDP-a za 2021. godinu od sedam posto, što je Federaciji BiH omogućio stabilan ekonomski razvoj posljednjih godina.

U okviru mjera za ublažavanje inflacije, jedna od osnovnih koje poduzima Vlada FBiH je zaštita socijalno najranjivijih kategorija stanovništva, posebno penzionera.

U ovoj godini smo planirali dva usklađivanja visina penzija. Očekujemo prvo od 8,1 posto već u aprilu, dok bi u junu ili junu penzije trebale porasti dodatna tri posto. Dijelom ćemo usklađivati i druga budžetska izdvajanja”, pojasnio je premijer.

Također, u toku je priprema odluke za intervenciju tzv. plavim dizelom prema poljoprivrednicima iz robnih rezervi FBiH.

“Ove godine planirali smo deset puta više sredstava za robne rezerve. Razmatramo i pripremamo i intervenciju i drugim robama, kao što je brašno, po nižim cijenama iz robnih rezervi FBiH”, kazao je Novalić.

Pored toga, u ovoj godini planiran je i budžetski poticaj poljoprivredi od 106 miliona KM.

Govoreći o Prijedlogu budžeta FBiH za 2022. godinu, koji će se sljedeće sedmice naći u parlamentarnoj proceduri, Novalić je ukazao da ovaj budžet, osim socijalnog elementa, ima i razvojni karakter, jer će više novca nego dosad biti usmjereno ne samo u poljoprivredu, nego i u jačanje robnih rezervi, te finansiranje infrastrukturnih i kapitalnih projekata.

Kada je riječ o strukturalnim reformama, koje su također bile tema današnjeg razgovora, predstavnici MMF-a su upoznati i da kroz trogodišnji 225 miliona KM vrijedan projekt Vlada kreće u konsolidaciju zdravstvenog sistema u FBiH.

Alina Iancu je izrazila zadovoljstvo MMF-a mjerama koje Vlada FBiH poduzima s ciljem ublažavanja posljedica globalne inflacije, ali i osnaživanja ekonomskog razvoja i finansijskog jačanja socijalnog sektora.

Danas je obostrano istaknuta dosadašnja dobra saradnja Vlade FBiH i MMF-a i ukazano na potrebu njenog nastavka.