NES i ‘Za nove generacije’ predstavili Sporazum o saradnji na državnom nivou

Predstavnici Narodnog evropskog saveza (NES) i političkog pokreta ,,Za nove generacije” danas su potpisali Sporazum o saradnji na državnom nivou.

Time su se, kako je rečeno na konferenciji za novinare, obavezali da će u okvirima svog zajedničkog djelovanja u javnosti, kao i kroz institucije BiH provoditi i zalagati se za usaglašene stavove i principe koji su utvrđeni u sporazumu, poštujući i ne osporavajući pravo niti jednoj političkoj organizaciji na vlastiti pravno-politički subjektivitet i djelovanje.

O ovoj programskoj koaliciji uime političkog pokreta Za nove generacije govorili su državni delegat Zlatko Miletić i jedan od tri koordinatora ‘Za nove generacije’ Damir Marjanović, a uime NES-a predsjednik stranke Nermin Ogrešević i državni zastupnik Jasmin Emrić.

“Ovim sporazumom usaglasili smo stavove i principe kroz 12 tematskih cjelina što je ustvari i osnova zajedničkog programa rada i djelovanja za naredni mandatni period na državnom novu uzimajući u obzir podijeljenu nadležnost sa nižim nivoima vlasti za određene tematske cjeline”, naveo je Emrić.

Sporazum se odnosi na oblasti sigurnosti, vanjske politika BiH, evropske integracije, izborni sistem i ustavne promjene, ekonomski program, ekologiju, zaštitu okoliša i održivi razvoj, pravnu sigurnost, javnu upravu i borbu protiv korupcije, razvojno planiranje, nauku, obrazovanje, kulturu i sport, mlade, zdravstvo, budžet, javni dug i kreditni rejting. Svaka od tih cjelina sadrži pregled stanja, te konkretna rješenja za unapređenja.

Miletić rekao je da su prateći rad NES-a procjenili da su se najprincipijelnije ponašali, te su ih izabrali za saradnju.

“Mi se ustvari kad je riječ o državi BiH slažemo sto posto u svemu i smatramo da je grehota da ne iskoristimo ta, uslovno rečeno, zajednička mišljenja i da zajednički ne nastupimo na izborima 2022. bar kad je u pitanju država BiH”, naveo je Miletić dodajući da okrupnjavanjem mogu postići zajednički cilj.

Marjanović: Moramo pokazati da BiH jeste i može biti dom novim generacijama / Foto: Raport

BiH je, kako je rekao Marjanović, već stoljećima neupitna kategorija i ono oko čega se slažu, kroz sporazum i kao ljudi, jeste da BiH ima budućnost i da tu budućnost moraju zajedno napraviti boljom za nove generacije.

“Mi sada doslovno moramo da dokažemo i pokažemo da BiH jeste i može biti dom novim generacijama”, istakao je Marjanović.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević je rekao da ih veže puno stvari, prije svega ljubav prema BiH dodajući da je to veza koja je vrlo jaka. Naglasio je kako su također važni pesonalni odnosi, te međusobno poštivanje i povjerenje.

“Svako od nas je pokazao u svom dosadašnjem profesionalnom radu relevantnost i kredibilitet koji će građani prepoznati. Mi smo dovoljno iskusni, sposobni i jasno opredjeljeni da se bavimo napretkom ove države i svim izazovima koji stoje pred nama i mi smo tu da ih rješavamo i kreiramo nova rješenja”, rekao je Ogrešević.