Na sajmu građevinarstva 70 izlagača iz BiH i regiona

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić otvorila je danas u Banjaluci 25. Međunarodni sajam građevinarstva i elektromašinske industrije “GRAMES-DEMI” koji je okupio 70 izlagača iz BiH i regiona.

Golićeva, koja je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, rekla je novinarima da prisustvo brojnih izlagača iz regiona pokazuje da je Srpska interesantan prostor za investicije.

“Očekujem da će tokom trajanja Sajma naši i privredni subjekti iz regiona sklopiti mnogo dobrih poslova i poslovnih aranžmana”, istakla je Golićeva.

Ona je navela da ova manifestacija okuplja i graditelje, proizvođače građevinskog materijala, mašina i mehanizacije, ali da je broj izlagača ove godine nešto manji zbog restriktivnih mjera u dijelu EU u vezi sa virusom korona, kao i situacije u Ukrajini.

Golićeva je podsjetila da je građevinarstvo, kao jedan od privrednih zamajaca, pogođeno aktuelnim trendovima poskupljenja građevinskih materijala, ali da će Vlada Srpske nastojati da pomogne u smislu olakšavanja poslovanja graditeljima i domaćim proizvođačima građevinskog materijala, što je činila i tokom pandemije.

Ona je dodala da će na Sajmu biti riječi i o zaštiti životne sredine, energetskoj efikasnosti i “utopljavanju” objekata, kao i o načinu prelaska na cirkularnu ekonomiju i obnovljive izvore energije, što je usko povezano sa građevinarstvom.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao da će, ukoliko se nastavi nepovoljna situacija uzrokovana ukrajinskom krizom, biti evidentan nedostatak određenih građevinskih materijala i sirovina, poput željeza, što pogađa i ovdašnje firme koje se bave preradom metala.

“Teško je predvidjeti šta će se dešavati, ali na nama je da ostanemo smireni, ne donosimo brzoplete odluke i pratimo razvoj situacije. U ovoj godini biće važno da se sačuvaju radna mjesta i domaća ekonomija”, rekao je Račić.

Ovaj sajam građevine, materijala opreme, alata i modernih tehnologija u građevinarstvu, kao i elektro i mašinske industrije, održava se u prostorijama Banjalučkog velesajma do subote, 19. marta.

Otvaranju Sajma, koji je okupio izlagače iz Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije, prisustvovali su i ministar trgovine i turizma Srpske Suzana Gašić, predstavnici grada Banjaluka, brojni privrednici i drugi.