Metalci iznijeli zahtjeve Vladi FBiH: “Binas radi 70 godina, i dođe Fadil Novalić i kaže stečaj”

“Što se tiče Ginexa, odbili smo sastanak sa Džindićem, a jutros smo donijeli odluku da tražimo od premijera, ministra i drugih da se hitno održi sastanak poslije praznika ali u Goraždu”, poručio je Melez i objavio zahtjeve, za koje je dodao da je rok 10 dana

Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine održao je prvomajski protest ispred Vlade FBiH gdje su iznijeli svoje zahtjeve vlastima, piše fokus.ba.

“Binas radi 70 godina, moji roditelji su radili u Binasu, i dođe Fadil Novalić i kaže stečaj. E pa ne može Fadile, ne može, Binas mora i može raditi”, kazao je Bakir Morić, predsjednik Sindikalne podružnice „Binas“.

Emir Kominlija iz Sindikalne podružnice “Zrak” zahtijeva od Vlade da se uključi u rješavanje svih problema koji imaju.

“Zahtijevamo da nam se isplate sve plate, da se uključe i pomognu naše projekte da izađemo na tržište i budemo konkurentni”, poručio je i kazao da će izaći na još rigoroznije projekte ako se oni ne ispune.

“Upoznati se sa zadnjim dešavanjima, mi hoćemo prije svega da znamo šta se dešava i zbog čega se neko smjenjuje. Sindikat nije politički opredijeljen i nek se stranke suzdrže od korištenja ovog u svoje svrhe”, kazao je Elvir Vranj, predsjednik Sindikata “Unis Ginex”.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez kazao je da su odbili sastanak sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem koji je pozvao predstavnike sindikalne organizacije firme UNIS Ginex d.d. iz Goražda.

“Što se tiče Ginexa, odbili smo sastanak sa Džindićem, a jutros smo donijeli odluku da tražimo od premijera, ministra i drugih da se hitno održi sastanak poslije praznika ali u Goraždu”, poručio je Melez i objavio zahtjeve, za koje je dodao da je rok 10 dana za Binas, Zrak i Volkswagen.

Zahtjevi su sljedeći:

Ispostavljanjem zahtjeva, protest radnika metalne industrije je okončan.