Lidl ipak odustaje od BiH? Investicijske kapacitete prebacuju u Tursku

Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini – FIPA potvrdila je Feni kako od Lidla nije dobila službenu obavijest o napuštanju tržišta BiH, no da neslužbeno doznaju da će nakon napuštanja našeg tržišta, sve resurse i investicijske kapacitete pozicionirati u Turskoj.

“Lidl nas nije službeno obavijestio o napuštanju tržišta BiH, iako su proces registracije završili i bili u postupku pronalaženja lokacija za njihove markete. Međutim iz medija smo saznali da se oni ipak povlače iz BiH, jer su nezadovoljni određenim postupcima naših institucija prema jednom tako velikom investitoru kao što je Lidl”, kazali su iz FIPA-e.

Napomenuli su kako FIPA nije imala direktan kontakt u postupku njihove registracije na tržištu BiH, ali su aktivno pratili proces njihovog dolaska tokom 2021. godine.

Pritom su naglasili kako su neslužbeno saznali da su iz navedene kompanije, kao razloge napuštanja našeg tržišta, naveli – presporu administraciju, previsoke cijene zemljišta na lokacijama za investiranje, te nefleksibilnost u komunikaciji s institucijama od kojih su tražili dozvole.

“Također, neslužbeno smo obaviješteni da će nakon napuštanja našeg tržišta, sve resurse i investicijske kapacitete pozicionirati u Turskoj”, zaključili su iz FIPA-e.

Lidl je u BiH do sada registrovao četiri podružnice u Bosni i Hercegovini, od kojih su dvije u Sarajevu i po jedna u Banjoj Luci i Brčkom. Direktor Lidla BiH Allan Halamić naveden je kao zastupnik svih podružnica. Osim njega, u Upravi društva su i izvršni direktori Roland Thomas Schreiber, Dean Sunek i Kristijan Zaec.

Prema ranijim najavama, Lidl je u BiH planirao otvaranje minimalno šest objekata, a prvi su trebali biti otvoreni već u ovoj godini. Nedavno su zaposlili i prve radnike koje su poslali na obuku u Srbiju i Hrvatsku. Ipak, kako se sada čini od ove investicije neće biti ništa.