KRAJINA SE POVEZUJE SA SARAJEVOM // Sutra potpisivanje ugovora za gradnju prve dionice brze ceste Lašva – Jajce

U sjedištu Autocesta FBiH u Mostaru sutra će biti potpisan ugovor za izgradnju prve dionice brze ceste Lašva – Jajce od poslovne zone Vitez do Nević Polja, a vrijednost ugovorenih radova je blizu 75 miliona KM.

Ugovor će potpisati Elmedin Voloder, direktora JP Autoceste FBiH i Mario Bevanda, predstavnik firme Hering d.d. Široki Brijeg, a rok za završetak radova je 20 mjeseci.

Izgradnja dijela brze ceste Lašva-Nević Polje, Lot 5 – petlja Vitez izlaz iz poslovne zone – petlja “Nević Polje” će se finasirati namjenskim sredstvima iz Budžeta Vlade FBiH.

“Izgradnja prve dionice brze ceste Lašva-Travnik-Jajce počinje zahvaljujući političkoj odluci, stabilnoj ekonomiji i zakonskim i urbanističkim preduslovima, koji nisu postojali tokom prethodnih 15 godina, te upornosti i odlučnosti nove Uprave Autocesta da se ubrzaju svi procesi koji ce dovesti do gradnje cestovne infrastrukture na prostoru cijele FBiH”, kazali su nam iz Autocesta FBiH te dodali:

“Planiramo nastaviti aktivnosti sa realizacijom izgradnje brze ceste kako bi se u konačnici povezala zapadna Bosna i Hercegovina odnosno Bihać, Cazin i Velika Kladuša preko Ključa, Jajca, sa centralnim dijelom na Koridor Vc i dalje sa istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom.”

Ugovor za izvođenje radova uključuje izvođenje radova na izgradnji dijela brze ceste Lašva- Nević Polje i to za Lot 5 – dužine sekcije od 4,8 km, a na ovoj sekciji gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt.

Početak sekcije Lot-a 5 se nalazi poslije petlje Vitez – izlaz iz poslovne zone, koja će biti izgrađena u sklopu gradnje Lot-a 4 (Poslovna zona Vitez).

Na kraju sekcije Lot-a 5 predviđena je izgradnja petlje Nević Polje tipa denivelirani kružni tok. Na mjestu petlje, brza cesta se pistupnim rampama priključuje na magistalni put M-16.4 Nević Polje – Bugojno.

Lot 5 je riješen kao cesta sa karakteristikama brze ceste sa dvije saobraćajne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja. U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste je predviđena i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji sa trupom ceste.

“Podsjećamo, Vlada FBiH donijela odluku kojom je utvrdila da je izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje, u dužini od blizu 25 kilometara, od javnog interesa za Federaciju BiH i proglasila ga jednim od prioritetnih projekata u Federaciji BiH”, pojašnjeno je.

Izgradnja ove ceste podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz Poslovne zone) – petlja Nević Polje.

Odlukom je utvrđeno da je JP Autoceste Federacije BiH implementator i korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje na prvom, drugom, trećem i petom, a JP Ceste Federacije BiH na četvrtom LOT-u.

“Brza cesta Lašva – Travnik – Jajce će značajno poboljšati kvalitetu života bh građana jer će skratiti vrijeme putovanja i poboljšana i sigurnost svih učesnika u prometu, pošto se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi”, zaključili su iz Autocesta FBiH.