Konaković kritikovao budžet, Novalić mu uzvratio: Dok je on učio kolut naprijed, ja sam učio matematičke operacije

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković žestoko je kritikovao predloženi budžet Federalne vlade optužujući premijera Fadila Novalića da je nudio novac delegatima kako bi podržali njegov prijedlog. Nije dugo trebalo da mu odgovori Novalić, a njegovo obraćanje ubrzo je postalo viralno na društvenim mrežama.

Nakon što je budžet usvojen, Konaković je poručio da je 31 delegat glasao “za”, a da je bilo potrebno 30 te da su SNSD i HDZ odigrali ključnu ulogu.

“Dva ključna glasa premijeru Fadilu Novaliću stigla su od SNSD-a, strateškog partnera SDA, dugogodišnjeg. 15 ruku je iz HDZ-a. Dakle više od pola onih koji su glasali za budžet su delegati HDZ/SNSD”, napisao je Konaković na Facebooku.

Zatim je lider NiP-a naveo kako je Novalić u pauzi “trčkarao oko delegata, glasno nudio projekte, lupao cifre i ‘lobirao’ delegate da podrže ovaj cirkus od budžeta kojim su zadovoljni samo HDZ i SNSD očigledno”.

“Posebno je bio agresivan u ‘lobiranju’ prema kolegama iz NES-a i PDA koji su ostali principijelni i nisu prihvatili ponude premijera. Niti na jedno pitanje nije odgovorio dok je rasprava trajala, oborene glave sjedio u prvom redu. Vidim da mi se nagovorio kad sam napustio salu”, dodao je Konaković.

I kritike na račun budžeta koji se naziva rekordnim vjerovatno i jesu na mjestu, s obzirom da je budžet u velikoj mjeri i narastao zbog rasta inflacije, odnosno više prikupljenog PDV-a. Također, o realnosti budžeta, uz sva povećanja socijalnih davanja koja su pozitivan signal, ne treba izgubiti iz vida da je budžet operativan u onom obimu kada iz njega izdvojimo vanjski dug koji je potrebno platiti te sredstva za PIO. Tek tada možemo govoriti o budžetu kojim treba raspolagati.

Nakon što je budžet usvojen, za govornicu je stao Novalić te obrazložio šta je Vlada FBiH uradila, a istakao da je lično uvrijeđen Konakovićevim izlaganjem.

“Veoma sam zadovoljan, koristiće svim kategorijama, korisnicima budžeta. Ono s čime nisam zadovoljan jeste karakterom diskusija koje su išle sve do lične uvrede. To naročito izdvajam gospodina Konakovića. Izgleda da se ne poznajemo. Ja sam Fadil Novalić, premijer Federacije (…). Prije ovoga ja sam radio 33 godine u privredi, zaposlio sam preko 1.550 ljudi i moram vam priznati da sam za vrijeme studiranja i mnogih korporativnih međunarodnih obuka dobro naučio matematičke formule i matematičke matrice. I znam dobro računati i nikada se nisam preračunao. Koliko znam, kolega Konaković je studirao, ako jeste, fizičku kulturu i sport. Tamo se uči kolut naprijed, kolut nazad, preskakanje štrika, ali ovo sigurno ne. Iz njegove diskusije se vidi da je sve ovo za njega i viša ekonomija i viša matematika. Na Wikipediji, iz koje on uči, ovo ne stoji i ovo ne piše”, rekao je federalni premijer.

Video “sukoba” Konakovića i Novalića ubrzo je postao viralan na društvenim mrežama.