Kilogram “skočio” na 15 KM: Može li se zaustaviti rast cijena pilećeg mesa u BiH?

Kilogram piletine u Bosni i Hercegovini sada košta skoro 15 maraka, koliko je prije samo nekoliko mjeseci bio kilogram teletine

Nakon skoka cijena svih životnih namirnica, poskupjela je i do sada najjeftinija vrsta mesa, javlja BHRT.

Cijene pilećeg mesa u našoj zemlji zabilježile su rast i do 30 posto, pa kilogram bijelog mesa u pojedinim marketima doseže čak i oko 15 maraka. Što je razlog poskupljenja i može li se rast cijena zaustaviti?

Kilogram piletine u Bosni i Hercegovini sada košta skoro 15 maraka, koliko je prije samo nekoliko mjeseci bio kilogram teletine. Dok ogorčeni potrošači smanjuju gramažu kako bi se na trpezi našlo barem nešto mesa, ništa bolje nije ni proizvođačima, koji kažu da su, uprkos poskupljenju, ispod granice rentabilnosti.

– Apsolutno smo svjesni činjenice da je ovo veliki udar na građanstvo, ali nažalost ovo nije hir proizvođača to ne treba niko da pomislli, ovo je teška posljedica tog sukoba na istoku Evrope, kaže Edin Jebandžić, predsjednik Koordinacijskog odbora peradara i živinara BiH.

Da li se nagli porast cijena može zaustaviti i čemu se mogu nadati i proizvođači i potrošači?

– Onda kada se ukaže potreba i kada nadležne entitetske institucije pokrenu proceduru prema ministarstvu uz adekvatno obrazloženje uvijek je ministarstvo spremno da predloži Savjetu ministara uvođenje zaštitnih mjera, tvrdi Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iako u slučaju potrebe mogu zabraniti izvoz i ograničiti marže, u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da takav zahtjev od entitetskih vlada još nije stigao.

– Konkretnih zahtjeva za uvođenje drugih mjera izuzev drvnih sortimenata nije bilo, ali u svakom smislu moramo imati odgovoran pristup prema realnom sektoru, sigurno na temelju dobre analize i iskazane potrebe neće izostati angažmna Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, dodaje Košarac.

Porast cijena je neminovan imajući u vidu poskupljenje proizvodnje, kažu u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

– Za potrošače to nije dobro, ali za proizvođače je dobro ,ali oni su i sa ovim cijenama na ivici rentabilnosti. Moramo biti realni, zato što, otišla je hrana izuzetno mnogo što direktno utiče na proizvodnju, a to se odražava na krajnjeg potrošača koji mora da kupi kilogram mesa u prodavnici, riječi su Zorana Miletića, pomoćnika ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Dok entitetske vlade prate situaciju i utvrđuju činjenično stanje, peradari u Federaciji Bosne i Hercegovine najavljuju proteste i traže podršku nadležnih.

– Mi smatramo da ovi efekti finansijski iz inflacije koja je velika treba da podnesu dio tereta i u peradarstvu, za sada to ne rade. Mi očekujemo da entitetske vlade ozbiljniju potporu daju peradarstvu i živinarstvu u BiH, kaže Jebandžić.

Ekonomisti kažu da je ovo samo vrh ledenog brijega i da nam u narednom periodu slijedi “ekonomsko otrežnjenje”.

– Jedna provala inflacije i možda i 200 i 300%. To nije ništa drugo nego priprema ekonomskog sloma, to je vrijeme koje se približava, tvrdi ekonomista Aleksa Milivojević.

Peradari upozoravaju da slijedi postepeno gašenje proizvodnje ili će povećane troškove proizvodnje morati nadoknaditi višim cijenama piletine, zbog čega će na kraju ispaštati građani.