Jasmin Emrić: Držanjem država zapadnog Balkana na čekanju, Evropska unija jača euroskeptike i destruktivne politike

Ukoliko su informacije medija uoči sastanka Evropskog vijeća pouzdane i vjerodostojne, smatramo da Evropska unija odlukom da i dalje drži na čekanju države zapadnog Balkana za dodjeljivanje kandidatskog statusa, ustvari, udaljava ovaj prostor od evropske perspektive i obeshrabruje sve progresivne političke snage koje zagovaraju i teže integraciji u EU.

Navodi se ovo u reakciji Jasmina Emrića, zastupnika NES-a u Parlamentu BiH.

-Istovremeno, jačaju euroskeptike i destruktivne politike koje su naklonjene i preferiraju ruski utjecaj u ovim geopolitičkim odnosima koji su nastali agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu.

Smatramo da je neophodno, prije svega zbog sigurnosnih izazova, dodijeliti kandidatski status i Bosni i Hercegovini, čime bi se jasno pokazala opredijeljenost EU da podrži i pospješi provođenje reformskih procesa koji su u zastoju već više godina.

Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH ne vidimo kao odustajanje EU od zadanih prioriteta, već kao dodatnu obavezu i poruku svim domaćim političkim akterima da se posljednji postignuti politički dogovor u Briselu mora provesti, kao i da evropski put nema alternativu – smatra Emrić.