‘Ja bih se poklala za Kosovo, zašto to nisu uradili Tegeltija i Košarac? Postrojite vojsku RS’

Zastupnici u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska na 32. posebnoj sjednici raspravljaju o trgovinskom sporazumu Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, na koji je u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik potegao vitalni entitetski interes, koji treba da potvrde dvije trećine u NSRS.

Iz opozicije su tokom diskusije poručili da neće glasati za veto, a kao razlog su naveli nerad kadrova SNSD i partnera u Vijeću ministara BiH, te propuste prije nego je prijedlog saglasnosti na Sporrazum sa UK i proslijeđen u Predsjedništvo BiH.

“Prijedlog je potpisao predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i ostali nisu reagovali na prijedlog delegacije za pregovaranje o sporazumu. Šta rade ti vaši kadrovi? I ja bih skočila tamo kada se spominje Kosovo bez zvjezdice i spominjanja rezolucije Vijeća sigurnosti. Zašto se nisu borili, da ne kažem klali, a masno su plaćeni. Ja bih se poklala zbog Kosova”, poručila je zastupnica PDP-a Jelena Trivić.

Milorad Dodik je u uvodu kazao da mu je problem i činjenica da je Sporazum napisan na bosanskom jeziku, a Trivić poručuje da i njoj to smeta uz opasku da se bosanski jezik pojavljuje kao opcija na internet stranicama bh. institucija i da je za to neko kriv.

Pozvala je potom predstavnike vlasti u RS da postroje vojsku RS.

“Prestanite demonstrirati moć na nekim tipskim sporazumima, postrojite vojsku RS, evo istekao vam je rok za formiranje vojske”, istakla je Trivić.

(Nap.ba)