Inflacija / U manje od 20 dana “skok” cijene pilećih fileta za čak 2.50 KM

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH rastu iz dana u dan, a cijene mesa su sve veće.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić podijelio je na svom Facebook profilu fotografiju koju je on napravio u jednom od marketa gdje se vidi da kilogram pilećeg filea košta 16.90 KM.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Inflacija nastavlja ubrzavati. Današnja cijena pilećeg filea (za 1 kg), iznosila je 16,90 KM. Na slici koju sam objavio 4. aprila 2022., cijena istog pilećeg filea, iznosila je 14,40, takle 2,50 KM povećanje za manje od 20 dana.

Potrebno je naglasiti da što više raste cijena bilo kojeg proizvoda, država za isti proizvod više naplaćuje PDV-a i naravno nema interes da bilo šta mijenja. Čisto radi usporedbe, kada je cijena pilećeg filea bila oko 7 KM po kg, od ovog iznosa država je uzela sebi 1,02 KM PDV-a.

Na cijeni od početka aprila od 14,40 KM, država je sebi uzimala 2,09 KM PDV-a, da bi na današnjoj cijeni uzela 2,46 KM.

PDV kao porez sam po sebi je regresivan, a to znači da više uzima u procentualnom iznosu od onih koji imaju niže plate i penzije, što je posebno očigledno u vrijeme inflacije, kada država ostvaruje rekordne naplate poreza. O ovome ću posebno pisati u narednim sedmicama.

Kakvi su vaši komentari, šta ste primjetili da je poskupilo u posljednje vrijeme, osim standardnih proizvoda poput ulja i brašna?”, napisao je Hadžić na Facebooku.