Hoće li visoke cijene “ubiti” praznični duh Bosanaca i Hercegovaca: Koliko će vas ove godine koštati prvomajski roštilj

S obzirom na to da se očekuje da će brojni građani Sarajeva, ali i turisti, posjetiti neka od poznatih sarajevskih izletišta od kojih se većina nalazi u zaštićenim područjima Kantona Sarajevo, iz KJU za zaštićena prirodna područja, kažu kako se pripremaju kao i svake godine. Naglašavaju kako su spremni da prime za praznike veliki broj posjetilaca.

“Ono što razlikuje proslavu 1. maja ove godine u odnosu na prethodne, bit će to što će na zaštićenim područjima KS isključivo 1. maja biti dozvoljeno roštiljanje uz uslov da roštilj bude odignut od zemlje. Izašli smo u susret željama posjetilaca koji žele roštiljati ali samo uz uslov da je omogućeno roštiljanje uz odignuti plamen od zemlje”, kazao je Feni stručni saradnik za promociju, marketing i informisanje KJU za zaštićena prirodna područja Mustafa Zvizdić.

Naglasio je da će nakon tog dana, roštiljanje biti strogo zabranjeno na zaštićenim područjima KS, kao i do sada.

Naime, proslavu Prvog maja teško je zamisliti bez tradicionalnog roštilja. Odlazak na omiljeno izletište, dobro društvo, muzika i ćevapi, većini Bosanaca i Hercegovaca bude dovoljno da proslave Praznik rada. Te su se navike održale iz prošlosti i ljude još asociraju na neka vremena o kojima se sa sjetom govori. Ako još posluži dobro vrijeme, bez kiše, onda je zabava zagarantirana.