Feraget nakon ročišta u predmetu “Dženan Memić”: Sudija Perić je bio pregrub prema tužiocima

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu koji se u slučaju “Dženan Memić” vodi protiv Zijada Mutapa, Alise Mutap-Ramić i drugih. Nakon suđenja medijima su se obratili Muriz Memić i advokat Ifet Feraget.

Memić je kazao da postoji samo jedna službena zabilješka i jedna izjava svjedoka, te da advokati nisu prošli kroz ovaj predmet.

“Ne znam, pogubim se i ja nekad, vjerujte. Evo i vama je ovo bilo mučno slušat, ali bitno je da je i ovo prošlo. Vidjeli ste svjedočenje doktorice Zubović. Jasno, glasno i što bi rekli u čelo. Ono je struka ono je znanje. I tada su rekli da nema potresa mozga, ali evo vidite moralo je proći 6 godina, to smo znali na početku. Zašto uopšte traži doktorica Sebija Izetbegović da se vještaći na kliničkom centru. Na kraju mogu reći da smo zadovoljni”, istakao je Memić.

Advokat Feraget je kao kazao da je sudija Branko Perića bio pregrub prema tužiocima čije se dostojanstvo mora poštovati.

Dodao je da sve liči na slučaj Dragičević, gdje je, kako je istakao bilo sistemskog zataškavanja.

“Tužioci imaju izuzetno težak zadatak jer se stvarno postavlja pitanje ukoliko tužioci i policajci koji su dužni da obezbijede tragove i dokaze, ukoliko rade na njihovom uništavanju, pa nakon toga nekih drugi tužioca, to su državni tužioci, pokušavaju ipak da sklope taj mozaik, da nam je svaki pa i najmanji dokaz jako dragocjen”, rekao je Feraget.

Rekao je da je fokus današnjeg suđenja je bio na šest svjedoka.

“Prvi svjedok je pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo koji je potvrdio da su snimci hotela Kristal brisani. Ja više volim o ovom predmetu kroz prizmu konkretnih detalja nego nekakvih generalnih opaski”, rekao je Feraget.

Dodao je da je konkretno to što su uništeni snimci za četiri dana zbog toga što se na istima vidi potencijalni ubica Dženana Memića i vide se kretanja vozila što će se pokazati od presudnog značaja u nastavku istrage.

“Dakle kad je koja patrola došla, kad je koje vozilo prošlo, u kojem smjeru itd. Ono što je možda malo zaparalo uši jeste eksperiment sa strujom i brisanjem nekakvih video zapisa. Ja kao laik mogu reći da sasvim sigurno nije prihvatljiva ta teza. Znate zbog čega? zato što su pripadnici MUP-a KS već 18-og pregledali te snimke, koji su postojali, sa kojim je upoznato i kantonalno tužilaštvo. Pa su nakon toga došlo 19-og kad je nestalo struje i počeli su sa skidanjem tih snimaka. Dakle mi imamo dokaze da su snimci postojali i nikako nije moguće da struja retroaktivno briše nešto što je postojalo”, rekao je advokat.

Istakao je da je svjedok Sandra Zubović bila izuzetno korektna.

“Ono što je bitno je da Sebija Izetbegović nema ovlaštenje da formira bilo kakve vještačke timove. Klinički centar nema zakonske nadležnosti da vrši vještačenje, već vještaci čija se imena nalaze na listi sudskih vještaka. Ovo vještačenje je neobično po tome što je prethodno već utvrđeno od strane vještaka, odnosno tima vještaka, da Alisa Mutap nema amneziju, da je mogući samo kratkotrajni gubitak sjećanja koja se brzo vraćaju”, dodao je.

Istakao je da je danas svjedokinja Zubović pokazala da je CT pokazao da nije bilo bilo kakvih patološki promjena.

“Nakon toga svjedokinje su pokazale da su poznavale Alisu Mutap. Čuli smo da je Alisa koristila, neki stari telefon. To je onako vrlo interesantno, mlad čovjek u današnje vrijeme koristi neki jako stari telefon”, rekao je Feraget.