U proteklih deset godina BiH napustilo više od 5.000 zdravstvenih radnika

Odlazak zdravstvenih radnika iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljom budućnošću sve je evidentniji. U posljednjih deset godina zemlju je napustilo više od 5.000 medicinskih sestara i tehničara, a samo u prošloj godini iz registra komore medicinskih sestara se po osnovi odlaska u inozemstvo iščlanilo njih 150.

Elvira Hukić jedna je od mnogih koja pohađa kurs njemačkog jezika. Cilj je otići vani jer i nakon završene medicinske škole i pravnog fakulteta, nema dana radnog staža u struci nego već 12 godina radi kao trgovac.

“Njemački jezik učim isključivo zbog potrebe. Ko može voljeti više neku drugu državu i jezik nego svoj? Što meni s 37 godina treba da se mučim, da lomim jezik, da izgovaram njemački, da se trudim i učim. Ali moram da bih omogućila bolju budućnost svojoj porodici i sebi”, kaže medicinska sestra i diplomirana pravnica Elvira Hukić.

Broj medicinskih sestara i tehničara koji razmišljaju kao Elvira iz dana u dana sve je veći. U posljednjih 10 godina BiH je napustilo više od 5.230 medicinskih sestara/tehničara, a samo u prošloj godini iz komore se po osnovi odlaska u inozemstvo iščlanilo njih 150. Uzevši u obzir da oni čine jednu trećinu ukupnog broja zaposlenih u zdravstvenom sistemu, posljedice njihovog odlaska su već primjetne.

“Primijetili smo da nam nedostaje operativaca, da nam nedostaje stručnih kadrova, da nam nedostaje kadrova koji mogu trenutno odgovoriti u određenom opsegu posla. Neka radna mjesta su zamijenjena prekvalificiranim kadrovima, dosta vremena treba da se osposobi taj mladi kadar”, rekla je predsjednica Komore medicinskih sestara/tehničara u ZDK Sabina Čolić.

“Na neki način dolazimo u situaciju da se mi ustvari školujemo u srednjim medicinskim školama i na fakultetima za neku drugu državu”, mišljenja je Nino Hasanica, diplomirani medicinski tehničar.

S druge strane, ne idu samo oni koji nemaju posao, porazna je činjenica da idu oni s više od 10 godina radnog staža, odnosno već radno osposobljen kadar, ističu iz Komore.

Primjer je Šejla Mujić Begagić, s 14 godina staža i stalnim zaposlenjem. Ističe, ne ide zbog novca nego sveopće nestabilnosti u našoj zemlji.

“Čitav sistem u Bosni i Hercegovini je kolaps, počevši od prava zdravstva, a o politici da ne pričam, nijedna zemlja nema pet, predsjednika, tri predsjednika, svi imaju jednog, jedino BiH ima tri, i svađaju se ko će zastavu nositi, koja će zastava visjeti, a tolika problematika u državi”, kaže diplomirana medicinska sestra Šejla Mujić-Begagić.

“I meni će biti jako teško otići, bit će mi teško ostaviti porodicu, bit će mi teško ostaviti prijatelje. Ali ja moram otići zbog svoje djece, moja djeca nemaju ovdje budućnost, nemam je ni ja. Ako postoji prilika negdje tamo da djeca imaju bolju budućnost, da odrastaju u zdravijoj i sigurnijoj sredini. Zašto ja to svojoj djeci ne bih omogućila?”, dodaje Elvira Hukić.

Iako nema preciznih službenih podataka o broju građana BiH koji su napustili domovinu i otišli živjeti i raditi u drugim državama, prema istraživanju Unije za održivi povratak i integracije BiH našu zemlju je u proteklih 9 godina napustilo pola miliona stanovnika. Taj broj će se, po svemu sudeći, povećavati, jer na času, kojem je prisustvovala ekipa BHRT-a, skoro svi su rekli da će, nakon naučenog njemačkog jezika, zasigurno ići ka zemljama Zapada.