Dom naroda PSBiH u ponedjeljak: Hoće li ukinuti akcize na naftu i sniziti PDV?

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 16. maja, ponovo na dnevnom redu ima ukidanje akciza na naftu i sniženje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Rasprava dolazi skoro dva mjeseca nakon prethodne, kada nije ništa odlučeno osim što je procedura donošenja izmjena dva zakona “razvučena”.

Vrijeme prolazi, cijene i dalje rastu, građanima je sve teže, ali nema prevelikog optimizma da će u konačnici i biti snižena stopa PDV-a na osnovne životne potrepštine i ukinuta akciza na naftu.

Na dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, o kojima će se u ponedjeljak ponovo raspravljati, je delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) uložila amandmane.Jedan se odnosi na to da PDV na osnovne životne namirnice bude snižen sa 17 na nula posto, a ne na pet posto kako je predloženo, dok ostaje veća stopa PDV-a od 22 posto na luksuz. Drugi amandman se odnosi na to da dopune Zakona o PDV-u važe do kraja godine iako su iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine su upozorili da im treba do šest mjeseci priprema za realizaciju.

Ako budu usvojeni ovi amandmani, ponovo o svemu mora odlučivati i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Ako ne budu usvojeni, očekuje se da dopune Zakona neće podržati delegati iz SNSD-a, a to znači da nema ništa od svega.

Dom naroda na dnevnom redu ima i izmjene Zakona o akcizama kojim se ukidaju akcize na naftu, odnosno proceduru po kojoj će se ovaj zakon razmatrati.

Na sjednici Doma naroda održanoj u martu, zahvaljujući glasovima delegata iz SNSD-a, nije prihvaćeno da sve ide po hitnom ni po skraćenom postupku. Nakon toga kolegij Doma naroda nije uspio postići saglasnost o ovom pitanju. Upravo je ovakav izvještaj kolegija na dnevnom redu sjednice u ponedjeljak i moguće je da će izmjene Zakona o akcizama ući u redovnu proceduru i ostati za neku od narednih sjednica.

Delegat Zlatko Miletić nije optimista da će biti išta od izmjena dva zakona. Kazao je da višak prihoda od indirektnih poreza u prva četiri mjeseca ove godine iznosi oko 400 miliona KM u poređenju sa istim periodom prošle godine, te da će vlast vjerovatno odlučiti dijeliti pred izbore te novce građanima kao jednokratnu pomoć i slično.

Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, istakao je da je nedopustivo da do sada nije izmijenjen Zakon o PDV-u, a znamo šta se dešavalo u prethodnom periodu od pandemije koronavirusa do agresije Rusije na Ukrajinu nakon čega su svi suočeni sa enormnim povećanjem cijena.

– Bilo je za očekivati da država promptno djeluje, ali su tu politikantske igre SNSD-a i HDZ-a – dodao je Osmanović.

On očekuje da budu usvojene izmjene zakona o akcizama, te da ne može da vjeruje da SNSD i HDZ neće imati osjećaja za realnost i građane.

Osim akciza i PDV-a, delegati Doma naroda u ponedjeljak na dnevnom redu ponovo imaju tri zakona koja su ključna za dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine.

Raspravljat će se o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama koje su prošli put “skinuli” s dnevnog reda, o zakonu o sprječavanju sukoba interesa koji je na dnevnom redu tek u prvom čitanju, te o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine nakon što mu podršku nisu dali delegati iz SNSD-a.