Dodik rizikuje smjenu: Tvrdi da suspendovani zakon sutra stupa na snagu

Iako odluku visokog predstavnika po Dejtonskom sporazumu nije moguće osporiti, Dodik tvrdi da će Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske sutra stupiti na snagu

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik ne odustaje od pravljenja novih problema.

Iako odluku visokog predstavnika po Dejtonskom sporazumu nije moguće osporiti, Dodik tvrdi da će Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske sutra stupiti na snagu i da je “obaveza svih organa u RS da postupaju u skladu sa tim.”

“Naš Službeni glasnik će to objaviti. On stupa na snagu”, Dodikova je tvrdnja.

Ponovo je ponovio stare tvrdnje da Schmidt “nema mandat jer nije odobren u Vijeću sigurnosti UN-a”, a za nove destruktivne postupke kazao je kako to “nije laka borba”.

Iako ne postoji nikakav način da se bilo koja odluka visokog predstavnika ospori, Dodik je Schmidtov potez nazvao “pokušajem” da se uz sankcije Velike Britanije “napravi pritisak na RS”.

Članom 5. Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik ovlašten je za konačnog interpretatora Sporazuma o civilnoj implementaciji mirovnog ugovora. Prema nizu odluka Ustavnog suda BiH ne postoji način da se bilo koja odluka visokog predstavnika ospori, a prema Bonnskim ovlastima visoki predstavnik zadržava pravo i da smjenjuje političare koji rade suprotno odredbama Dejtonskog sporazuma.

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas se u Brčkom osvrnuo na brojne komentare iz RS-a, kazavši kako oni govore sami za sebe.

“Ovi neki komentari koji dolaze iz RS-a, oni sami za sebe govore. Oni koji žele da urade ono što je u najboljem interesu građana RS-a moraju prvo razmisliti malo kakvi su njihovi stavovi i mijenjati se. Ja sam strpljiv, ovo je maraton – dakle, jedna duga trka, ali svi želimo da se stvari odvijaju u jednoj mirnoj atmosferi i da imamo pozitivne pomake”, kazao je Schmidt.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer je donio odluku da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini koji je trebao stupiti na snagu u RS.