Dodik: Realan ponovni neuspjeh izborne reforme

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekao je da nije došlo do približavanja stavova Bošnjaka i Hrvata u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Realnije je očekivati ponovni neuspjeh nego što bi bio dogovor. Volio bih da nisam u pravu”, rekao je Dodik.

On je rekao da je vidljivo da BiH ne može nastaviti svoje postojanje ukoliko se ne uvaže istorijske i etničke razlike koje postoji te da je građanski koncept koji predlaže SDA podvala koja neće proći.

“Muslimani nisu spremni da prihvate ustavni koncept i u BiH se najčešće dešava da tragamo za onim što imamo. Nećemo kršiti Ustav i ne želimo da BiH uzmemo nešto što njoj pripada”, rekao je Dodik dodajući da se reforme ne mogu provoditi izvan ustava.

Govoreći o sastancima koji su bili prethodnih dana Dodik je rekao da su se vidjeli različiti stavovi unutar BiH, te da su stavovi koji su izneseni pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta prikazali realno stanje u BiH. Takođe, rekao je da se pred tim Odborom mogla vidjeti ostrašćenost nekih parlamentaraca koji smatraju da su u BiH upravu samo Bošnjaci.

“U BiH nema političke volje za rad. Nema više mogućnosti da se vjeruje ili posluša čak i pokušaj uvođenja nekih reformi, a nema ni političke volje da se nastavi raditi u skladu sa Ustavom”, rekao je Dodik.