Dodik: Protiv sam operacija EUFOR-a u kojoj vojnici kruže po BiH i dolaze pred vrtiće i škole

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka s američkim zvaničnicima Karen Donfired i Gabrielom Escobarom kazao je da je među temama sastanka bio i visoki predstavnik i prisustvo EUFOR-a.

“Njihova pozicija je da postoji visoki predstavnik i da se nastavi vojno prisustvo EUFOR-a u BiH. Apsolutno jedna predstava da stvari koje mi potežemo budu riješene i nije tačno da se RS bavi nekom vrstom urušavanja teritorijalnom integriteta BiH”, kazao je.

On je istakao da je navedeno i da se izbori ove godine moraju sprovesti.

“Nemam ništa protiv, moja partija je spremna”, dodao je.

Dodik je kazao da RS ostaje pri svom stavu da visoki predstavnik nema legitimitet.

“Svi njegovi napori i odluke neće biti uvažene”, rekao je.

Što se tiče prisustva EUFOR-a u BiH i nastavka misije Althea, Dodik je rekao kako se ranije zalagao za produženje mandata EUFOR-a, ali da više neće podržavati snage koje patroliraju gradovima i dolaze s oklopnim vozilima pred škole, vrtiće i institucije.

“Zbog galame iz Sarajeva odjednom se pojavilo dodatnih 500 vojnika koji kruže po BiH, tu su ispred škola, vrtića… E protiv takve smo misije Althea. Athea (EUFOR) može nastaviti svoju misiju u BiH kao u prethodnim godinama, ali ne moze vršiti ovakve nove operacije bez saglasnosti i odluke Predsjedništva BiH. Za to se zalažem”, kazao je.

Istakao je da o mandatu EUFOR-a u BiH odlučuje Vijeće sigurnosti, a ne BiH.