Dodik: BiH ima šansu samo u dogovoru tri naroda

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je na Diplomatskom forumu u Antaliji da BiH ima šansu samo u dogovoru tri naroda, da ne postoji odluka o članstvu u NATO, a da je EU cilj i da bi željeli da se to ubrza.

“Da bi postala zemlja članica, mora donijeti odluku, a te odluke nema”, rekao je Dodik i dodao da i Alijansi ne treba ovakva nesređena BiH, kao ni da saradnja sa tim vojnim savezom ne prejudicira članstvo.

Dodik je istakao da od NATO-a niko ne traži da interveniše u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da je cilj EU, da bi željeli da se to ubrza, da bez ikakvih uslovljavanja neko kaže da je BiH članica EU.

Ukazao je na kriterijume koji se nameću, kao i da treba poštovati mehanizam koordinacije.

“Osnovni problem u BiH jeste činjenica da četiri godine nema federalne Vlade”, istakao je Dodik i napomenio da se Hrvati i muslimani ne mogu dogovoriti.

Dodik je rekao da BiH u emotivnom smislu nije njegova zemlja, ali da poštuje međunarodni ugovor koji drugi ne poštuju, te podsjetio na kršenje od strane visokih predstavnika, kao i kako bošnjačka strana poziva “prijatelje” da intervenišu.

O tome kakvo je jedinstvo u BiH, Dodik je rekao da ne slave nijedan zajednički praznik.

“Nema nametnute BiH, niti meni Šefik Džaferović može da nametne niti ja njemu”, rekao je Dodik i naglasio da je postojala atmosfera nasilja od visokih predstavnika.

Prema njegovim riječima, BiH ima šansu samo u dogovoru tri naroda, a Bošnjaci, ukoliko žele, da uživaju u BiH onda moraju da se počnu dogovarati sa Srbima i Hrvatima.

On je istakao da nikada neće priznati nametnuta rješenja, a u osvrtu na nedavni boravak šefa njemačke diplomatije u Sarajevu, Dodik je rekao da Njemačku cijeni kao zemlju koja ima značajnu ulogu u svijetu, ali ako želi da isporuči pozitivno mišljenje mora da uvaži sve strane u BiH.

“Turska ovog profila za nas je prihvatljiva, sa Eroanom smo ja i Džaferović bili na ugodnom sastanku. Erdoan jednako gleda šta je interes”, istakao je Dodik.

Izrazio je i žaljenje što bošnjački član Predsjedništva BiH Džaferović ne želi da se razgovara o BiH u formatu u kojem bi bio turski predsjednik. Napomenuo je da to žele i hrvatski i predsjednik Srbije, ali da odbija lider SDA Bakir Izetbegović.

U debati na forumu je istakao da u BiH nije bila agresija, već nesrećan sukob.

“Nigdje nema nijedne presude koja kaže da je agresija”, rekao je Dodik.

Džaferović je rekao da je BiH dio Zapada, rekao da ne želi da se raspravlja o pitanjima koja su riješena, o odlukama Ustavnog suda, Haškog suda, Evropskog suda za ljudska prava.

On smatra da se treba dogovarati da se ide naprijed.