Ubistvo načelnika krim-policije u Prijedoru: U zadnje vrijeme je previše slučajnosti

Ovaj slučaj alarmirao je sve policijske agencije u BiH. Zato su saradnja i brza reakcija nadležnih od iznimne važnosti

Brutalna likvidacija načelnika Sektora kriminalističke policije u Prijedoru iznova je aktuelizirala pitanje sigurnosti u cijeloj BiH. Nažalost, i proteklih godina svjedočili smo sličnim scenama, kada su na meti bili policijski službenici. Građani su s razlogom zabrinuti. I dok istraga traje, struka poručuje – situacija je složena, objavila je Federalna TV.

Načelnik Sektora kriminalističke policije iz Prijedora ubijen je nedaleko od zgrade gdje je živio. I dok istraga traje, struka poručuje da se u ovoj situaciji trebaju staviti na raspolaganje svi resursi da bi ovaj slučaj bio što prije riješen.

“Ne mislim konkretno na ovaj slučaj niti želim prejudicirati ishode istrage, ali ne mogu se oteti dojmu da u zadnje vrijeme se previše slučajnosti dešava u toj oblasti, a napominjem da u posljednje vrijeme Tužilaštvo BiH, provodi razne istražne aktivnosti, a pogotovo na području entiteta RS, odnosno prema organizovanim kriminalnim grupama koje su djelovale na tom području”, navodi Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminologiju, kriminalistiku i sigurnosne studije UNSA.

Ovaj slučaj alarmirao je sve policijske agencije u BiH. Zato su saradnja i brza reakcija nadležnih od iznimne važnosti.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (NiP) ističe: “Svaki put kad se izvrši pucanj na policajca to je pucanj i na državu i u ovom slučaju nadležne policijske agencije sve sarađuju i nadam se da će ubrzo biti otkriveni motivi ovog što se desilo u Prijedoru”.

“Kako vidimo iz primjera koje imamo u BiH, osobe koje napadaju na policiju su uglavnom osobe koje su sklone organizovanom kriminalu ili su na nekim krivičnim djelima u sferi organizovanog kriminala i gdje, ustvari, nasilje predstavlja sredstvo kojim oni vrše neka druga krivična djela, tako da je to dio njihove metodologije rada koja je lišena svake vrste emocije”, objašnjava ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica (NiP).

Neophodno je unaprijediti postojeći sistem na relaciji pravosuđe – policija, kažu upućeni. Stvari trenutno i ne funkcioniraju najbolje.

“Četiri pravna krivična sistema i veliki broj policijskih organizacija koje djeluju na različitim nivoima vlasti, a neke malo ili nikako sarađuju nikako ne doprinose sigurnosti građana u BiH. Međutim, to je prvorazredna politička tema”, tvrdi Mujanović.

A politička spremnost, zaključuje Mujanović, trenutno je nikakva. Posljedica toga je, između ostalog, i porast kriminala u svim domenima sa kojim se mora početi obračunavati od najviših državnih institucija.