Tuga: Požar je uzeo Sanju i bebu, muž je u komi, ali moramo pomoći njihovom sinu

Za njezin život i život njezine nerođene bebe doktori su se borili osam dana. Ona je izgubila bitku, kao i beba. Otac se još bori. Njihov trogodišnji sin je kod rodbine koja ga obasipa ljubavlju i pažnjom jer mališan ne može razumjeti šta se to jutro, 26. fenruara, dogodilo njegovoj maloj porodici, oporodici Boban.

A taj dan, oko 10.30 sati, buknuo je požar u oporodičnoj kući u Prugovu, mjestu u splitskom zaleđu. Eksplodirala je peć na lož ulje. U kući su bili 31-godišnja Sanja koja je bila u šestom mjesecu trudnoće i njezin šest godina stariji suprug Ante. Vatra je zahvatila Sanju, a Ante ju je uspio izvući vani. Sanja je od povreda preminula. Ante je zadobio teške opekotine na 50 posto tijela, a za njegov život bore se doktori u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica. U induciranoj je komi. Porodica moli za njegov oporavak i pokušavaju obnoviti kući da se Ante i njegov trogodišnji sin jednoga dana imaju gdje vratiti. I potrebna im je pomoć.

– Situacija je nezamislivo teška. Teško nam je prognozirati i govoriti što će biti dalje… koliko će trajati oporavak, hoće li imati invaliditet i kojeg stepena, hoće li jednog dana uopće biti u stanju vratiti se na posao i ako hoće, kad će to biti. Znam da su ona i Ante dignuli kredit da mogu urediti tu kuću. To je bilo skromno, ali lijepo i dovoljno. U toj kući sada više ništa nema, sve je uništeno. Samo kredit je ostao – počinje nam priču Irena Nešić, rođakinja pokojne Sanje. Bile su, kaže nam, poput sestara.

– Župnik je već organizirao čišćenje kuće i mnogi su se javili da bi besplatno odradili što god se može, poput izmjene instalacija. Nedostaje nam novac za materijal. Sve je uništeno u buktinji, sav namještaj, prozori, vrata… Važno je da zidovi nisu popucali od temperature. Koliko novca će nam biti potrebno za obnovu, zaista ne znam… Ne znam ni stanje tog kredita, ni hoćemo li, kad Ante izađe iz bolnice morati napraviti rampu da može ući u kuću, hoćemo li imati troškova za njegov oporavak… Teško mi je bilo šta govoriti jer se svi samo trudimo da se ne raspadnemo, zbog tog dječaka. On je kod strine i amidže, ona ne radi, a on ima skromnu plaću. I dječaku ništa ne nedostaje, zaista ništa. Ali nema više svoj dom – kaže nam Irena. Ne zna kako je buknuo požar.

– Tu peć na lož ulje kupili su u jednom trgovačkom centru prije dvije godine. Ne znam šta se dogodilo, samo znam da su Sanja i Ante bili unutra, a dječak nije. Ta peć je samo eksplodirala – kaže nam Irena. O rezultatima uviđaja, jer nije riječ o krivičnom djelu, nisu saopćili iz PU splitsko-dalmatinske. Saznajemo tek da je uzrok požara tehničke prirode.

Kao porodica… mi smo ranjeni. Prije dvije godine, gotovo na isti datum, u Dugopolju mi je poginuo brat, Igor Nešić. On je stradao 4. marta. Sanja je preminula
5. marta. Igor i Sanja su bili nerazdvojni, pa ona je njemu uvijek rješavala domaći rad dok smo išli u školu. Sve troje bili smo jako bliski. Majka mi je otišla na operaciju pluća… A ja… ja se trudim držati glavu iznad vode jer je sve na meni. Taj trogodišnjak mi je poput mog vlastitog djeteta – iskreno priča Irena koja zahvaljuje svim prijateljima koji su joj pomogli da u ovim teškim trenucima pokrene humanitarnu akciju za obnovu kuće.
Sanja je radila na TTTS-u pri skladištu, a on je bagerist već 20-ak godina, jako mlad je počeo raditi, a njih dvoje zajedno su od njezine 18. godine. Želimo da se, po izlasku iz bolnice, ima gdje vratiti. Želimo da on i njegov dječak imaju dom i koliko-toliko novca na računu, da imaju za život. Ono što će biti najteže i što nas tek čeka jest onaj gorki trenutak kada će Ante shvatiti da je izgubio suprugu i nerođenu bebu. Zidove ćemo obnoviti, ali bol će ostati – zaključuje Irena.