Čović “stao na loptu”: Moramo poštovati pravila, idemo na izbore i radit ćemo sve

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon današnje najave teritorijalne da HNS kreće u teritorijalnu reorganizaciju BiH zbog raspisivanja Općih izbora u oktobru bez izmjena Izbornog zakona BiH, rekao je da će na izborima ipak učestvovati.

Kako je rekao u razgovoru za RTL, “izbori su nažalost raspisani, a oni smatraju da za njih nema nikakvih tehničkih ni pravnih preduvjeta”.

“Međutim, mi moramo poštivati pravila. Mi ćemo se za te izbore pripremati narednih 150 dana i radit ćemo sve da dobijemo te izbore”, poručio je Čović.

O najavljenoj teritorijalnoj reorganizaciji BiH je rekao da taj proces današnjim danom otpočinje.

“Kako će konačno izgledati taj koncept naše reorganizacije i institucionalne i teritorijalne to je pitanje dogovora koji ćemo raditi unutar Hrvatskog nacionalnog sabora”, dodao je on.

Prognoze izbornih rezultata ipak nije davao, no nije djelovalo da je optimističan.

“Ako se ništa ne dogodi u izbornom zakonu u ova dva mjeseca, male su šanse da se bilo što desi. Bošnjački narod dominantnom većinom može izabrati i Dom naroda i predsjednika i to je prakticirao više puta, a to bi značio i kraj BiH kao takve. Morati ćemo se ništiti s onim vjetrovima koji nas nastoje eliminirati i onom njihovom traženju bošnjačkog naroda da ovlada do kraja Federacijom, da od Federacije napravi bošnjačku Federaciju. To moramo spriječiti i ja sam uvjeren da ćemo to uspjeti”, poručio je Čović.