“Čović na pregovorima nije rekao da nema uslova za održavanje izbora”

Gost današnjeg izdanja Rezimea bio je Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza..

Kaže da ne postoji dokument na kojem piše kakva bi izborna reforma u BiH trebala biti.

“Barem ga ja nisam imao u svojim rukama. Možda ima rezime određenih prijedloga ali vidjećemo. Uglavnom, zvaničan dokument kao takav nije bio ponuđen i mi nismo imali završni dokument za koji bih mogao reći da je usvojen i koji bi se mogao kao takav prezentirati javnosti.”

Ističe da je NES u razgovore uključen od Neuma.

“Razgovaralo se o ustavnim promjenama, shodno obavezama da se implementiraju presude Evropskog suda za ljudska prava. Izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se tiče izbora članova Predsjedništva, također državni Dom naroda i onda blokade u Federaciji, rokovi, određena rješenja koja bi te blokade učinila faktički nemogućim i nadležnost domova Federacije. Paralelno s tim se razgovaralo i oko tehničkih izmjena Izbornog zakona.”

Ogrešević smatra da sam format pregovora nije najbolji.

“On se ogleda u tome da se o izmjenama Ustava govori samo na nivou FBiH i stranaka iz FBiH, a naše mišljenje je bilo da trebaju biti uključeni svi, i stranke iz RS-a, odnosno iz čitave države jer se mijenja Ustav BiH. Također ne može implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava svesti na bošnjačko-hrvatske odnose jer to nije intencija samih presuda. Međutim, i jedno i drugo se desilo. Zadnjih devet-deset mjeseci traju pregovori i to formatiranje i taj sadržaj je očito puno ranije definisan i određen tako da mi svojim učešćem u Neumu i u Sarajevu nismo bili u poziciji da možemo uticati na sam format i fokus tih razgovora i dogovora oko mogućih rješenja.”

Asimetrična rješenja za NES nisu prihvatljiva

Pojašnjava da se o implementaciji presuda govorilo na način da to bude prihvatljivo i evropskim standardima i mišljenju Venecijanske komisije.

“Međutim, mi smo već u četvrtak istakli neprihvatanje rješenja u izmjeni Ustava koja su išla u pravcu da se koristi definicija predstavnik bošnjačkog naroda i Ostalih, predstavnik hrvatskog naroda i Ostalih, predstavnik srpskog naroda i Ostalih. Prema mišljenjima drugih takva definicija daje okvir da se može reći da su ispoštovane presude Evropskog suda, međutim naše mišljenje je da u konačnici sama intencija i ono što je traženo kroz presude nije tim zadovoljeno jer u suštini znači da će svako ko nije Bošnjak, Srbin , Hrvat morati se kandidirati na listama za članove Predsjedništva da je predstavnik ili srpskog, hrvatskog, bošnjačkog. Mi nismo prihvatili tu odredbu. Za nas je bila prihvatljivija odredba koja bi išla u pravcu, a definisana je na način da se biraju tri člana Predsjedništva – dva iz FBiH, jedan iz RS-a. Bez ikakvih odrednica.”

Ogrešević ističe da se radi o asimetričnim rješenjima koja za NES nisu prihvatljiva.

“Mi smo predložili da se vratimo izboru sva tri člana Predsjendištva u Parlamentu, odnosno indirektnim izborom i mislimo da bi nas to rješenje udaljilo od improvizacije ili traženja nekih puno kompliciranijih rješenja. Svi prisutni su se složili da je to dobro rješenje, da ne prihvataju iz RS-a. Znači mi imamo oko jednog rješenja koncenzus u FBiH. Ako imamo dobru namjeru da relaksiramo odnose, da ne postoji taj problem mislim da možemo to dogovoriti sa kolegama iz RS-a i ići u tom rješenju. Gospodin Milanović govori o tom problemu na način da se pokušava izvršiti unitarizacija BiH, što nije tačno. Istakao je i da je dobar sa gospodinom Dodikom, da mu on nije problem. Zasigurno mi u FBiH imamo rješenje koje je prihvatljivo za sve, možemo se svi uključiti i on sa dobrom namjerom i možemo onda dogovoriti to pitanje, što znači da u ovom trenutku ako imamo koncenzus oko načina izbora da ne postoji problem u FBiH i bošnjačko-hrvatskim odnosima.”

Ovo je očito utakmica između Čovića i Izetbegovića

Smatra da je međunarodna zajednica trebala pokušati riješiti problem na nivou čitave države.

O elektorskom modelu kaže da se NES izjasnio da za njih to nije prihvatljivo, naročito ako je asimetrično.

“Istakli smo jasan stav da i ovo ustavno rješenje i takav način izbora za NES nije prihvatljiv. Možda bi o tome mogli govoriti ako će se elektorski birati i čaln Predsjedništva iz RS-a. Fokus je na asimetriji, mi to ne možemo prihvatiti.”

Ogrešević smatra da ovo neće biti posljednji razgovori i posljednja prilika da rade na rješenjima koja su od interesa za BiH.

“Ovo je očito utakmica između Čovića i Izetbegovića. To su centralni igrači na terenu. Čović je svojim izjavama očito imao namjeru da targetira Izetbegovića i tako njega okrivi za propale pregovore.”

Navodi da je opći stav i princip bio da je dogovoreno kad je sve dogovoreno.

“Pošto nije sve dogovoreno, onda nije ništa dogovoreno. Govori se o paketu. U njemu su i tehničke izmjene Izbornog zakona. Mislimo da tehničke izmjene izbora treba izglasati jer su svi rekli da su za poštene izbore i za to da se stvore tehničke pretpostavke da ima što manje sumnje u neispravnost izbora.”

Neodržavanje izbora bi nas gurnulo u još dublju krizu

Kada je riječ o reduciranju nadležnosti Doma naroda Ogrešević kaže da je to daleko od dogovora.

“Ključna je stvar u definiciji da li Dom naroda da bude samo za vitalni nacionalni interes ili da on bude jedan od dva doma zakonodavna. Oko toga se koplja lome. Problem su bili i prijedlozi oko izbora delegata u Dom naroda.”

Ističe da Čović na pregovorima nije rekao da nema uslova za održavanje izbora.

“Što se tiče izbora mi imamo sve zakonske pretpostavke da oni mogu biti održani. I izbori trebaju biti održani bez ikakve dileme jer bi nas to gurnulo u još dublju krizu i mislim da ne bi bilo pametno da će uopće razmišlja u tom pravcu.”

federalna.ba