Čolak: Zbog nepostojanja volje u SDA nema izmjena izbornog zakona

SDA i bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu glavni su kočničari izmjena Izbornog zakona BiH, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH Bariša Čolak.

Čolak je u intervjuu Srni istakao da je mostarski dogovor koji su potpisali SDA i HDZ uz prisustvo međunarodnih zvaničnika mrtvo slovo na papiru, kao i da nema volje kod bošnjačkih stanaka da se bilo šta dogovori.

“Problem je što nemamo svih odredaba u Izbornom zakonu na osnovu kojih bi mogli popuniti Dom naroda u Federaciji BiH (FBiH), a bez toga ne možemo ni Dom naroda na nivou BiH iz FBiH”, ocijenio je Čolak, napomenuvši da je Ustavni sud BiH te odredbe proglasio neustavnim, pa su kasnije i stavljene van snage.

Čolak je naveo da je apelovao da se Izborni zakon mora promijeniti, kao i da je neophodno napraviti i ograničene izmjene Ustava, i to u najminimalnijem obliku da bi bile sprovedene ne samo odluka Ustavnog suda, već i presude Evropskog suda za ljudska prava u nekoliko predmeta.

“To podrazumijeva i određene izmjene samog izbornog procesa – sve ono što traže i ODIR i GREKO, pa i Venecijanska komisija”, pojasnio je Čolak.

On je napomenuo da je tokom razgovora sa najvišim zvaničnicima OEBS-a razmotreno ono što očekuje BiH u narednom periodu i da je to, prije svega, izmjena Izbornog zakona, a da je njihov stav da bi trebalo postići određeni dogovor da se izbori održe kako bi oni došli da ih prate.