Članovi Predsjedništva sa Borelom: Zahvalnost za posvećenost Evropske unije BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su danas visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Žozepa Borela.

Na početku sastanka je izražena zahvalnost visokom predstavniku EU Borelu za posjetu, kao i za interes i posvećenost EU Bosni i Hercegovini.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, regiji i na globalnom planu, kao i o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Rečeno je da je regionalna posjeta visokog predstavnika EU prilika za razgovor sa partnerima na zapadnom Balkanu i za podršku EU reformama i prioritetima na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o situaciji u Ukrajini i uticaju na bezbjednost Evrope, te suočavanju sa ekonomskim posljedicama.

Izražena je zahvalnost Predsjedništvu BiH za podršku operaciji Althea, čiju je misiju visoki predstavnik Borel obišao danas u sklopu posjete Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali direktorica pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borel jutros je stigao u posjetu Sarajevu. Ranije danas sastao se s predstavnicima vlasti i opozicije.