CIK danas donosi odluku o raspisivanju Općih izbora 2022. godine

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović ranije je najavio da će CIK, uprkos brojnim spekulacijama u javnosti, postupati u skladu s odredbama Izbornog zakona, te da će izbori biti raspisani na vrijeme

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da donese odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine, koji bi trebali biti održani 2. oktobra ove godine.

CIK BiH bi, osim ove odluke, trebao donijeti i druge akte potrebne za pripremu i održavanje Općih izbora, među kojima je i odluka o zaključivanju Centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan 3. maj 2022. godine u 24.00 sata, kao i pravilnik o prijavi i uslovima za ovjeru političkih subjekata za učešće na Općim izborima 2022. godine, te pravilnik o provedbi izbora.

Ta odluka trebalo bi da bude donesena na sjednici koju je CIK zakazao za danas u 10.00 sati.

Iz CIK-a su naveli da će danas u 11.00 sati biti održana i tematska konferencija za novinare u Centru za edukaciju CIK BiH koja je posvećena Općim izbora 2022. godine.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović ranije je najavio da će CIK, uprkos brojnim spekulacijama u javnosti, postupati u skladu s odredbama Izbornog zakona, te da će izbori biti raspisani na vrijeme.

“Jedna od tih zakonskih obaveza jeste da CIK najmanje 150 dana prije izbornog dana raspiše izbore”, rekao je Arnautović i dodao da je izborni dan fiksno utvrđen kao prva nedjelja u mjesecu oktobru, tako da će CIK u skladu sa zakonskim ovlaštenjima 4. maja na sjednici donijeti odluku o raspisivanju opštih izbora.

U političkom životu BiH puno oprečnih mišljenja je izrečeno u vezi sa tim da li će biti obezbijeđen novac za održavanje izbora s obzirom na to da budžet institucija BiH još nije usvojen za ovu godinu.

IZ CIK-a su potvrdili Srni da ne sumnjaju u to da će novac za održavanje izbora biti obezbijeđen na vrijeme.