Cijene u BiH će i dalje rasti: Vlast nema odgovor na krizu

Reakcija je spora, ne štitimo domaću proizvodnju, a da barem ove godine zasijemo sve njive

Od trenutne situacije sa svakodnevnim poskupljenjima i borbe građana za egzistenciju, teže su samo procjene da se kraj krize ne nazire, ali i bojazan u kojem smjeru će eskalirati nezadovoljstvo najugroženijih nakon što borba postane neizdrživa. Posebno ako imamo u vidu i konstantno napetu političku situaciju u BiH, ali i regionu.

Stvaranje zaliha

– Krizi se još ne nazire kraj, a cijene će i dalje rasti. Djelimično taj trend možda bude ublažen i usporen iduće sedmice, jer znamo da je barel nafte pao na 98 dolara pa bismo već od danas trebali imati niže cijene. Međutim, naši naftaši uvijek kažu da imaju zalihe nabavljene po višim cijenama. Mislim da je to nerealno, ali BiH nema dovoljno inspekcijskih organa koji to mogu popratiti – kaže Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora.

Dodaje da pomalo paranoično izgledaju grozničava kupovina i stvaranje zaliha namirnica, a što je posljedica već doživljene i straha od nove gladi kod većine građana. Mjere o kojima raspravljaju vlasti na dugom su štapu.

– Reakcija je spora, a ponovo nemamo odgovor na krizu. Ne štitimo domaću proizvodnju, da barem ove godine zasijemo sve njive. Mislim da pozivi građanima da siju nisu dovoljni. Da smo imali išta u ovim našim robnim rezervama, sad bi se ljudima barem mogli dati povoljnija nafta i žito koje će zasijati, kao što rade zemlje u okruženju – ističe Marić.

Armija glasača

Prof. dr. Aleksa Milojević, ekonomski ekspert, kaže da je globalna kriza jedna od najvećih koje se pamte, jer se nikad nije dogodio toliki nesrazmjer količina novca i roba na tržištu. Dodaje da je vlast potpuno odvojena od naroda, a s armijama glasača u javnim preduzećima i visokim procentom onih koji ne glasaju izbore teško može izgubiti.

– Bojim se da su ovi toliko vješti da narod neće na “svoju” vlast, nego jedan na drugoga. Naći će oni način, jer uvijek je tako bilo. Kad je narod nemoćan da utiče na svoju vlast, ona ga okrene na drugog. Očito je da će siromaštvo porasti, a tada kreće svađa i u kući – upozorava Milojević.


Tuđa hrana

Ruska agresija na Ukrajinu i sankcije doveli su do ogromnih poremećaja u proizvodnji hrane.

– FBiH nema robne rezerve, RS ih je uništila. Kažu da imamo 16.000 tona u privatnim prodavnicama, ali kad bi svako jeo samo po četvrt hljeba dnevno, to bi trajalo dva mjeseca. Oni će dizati cijene. Kao što kaže narod, “iz prazne ne puca”. Nemamo rezerve, nemamo proizvodnju, poljoprivrednici rade s teškom mukom. Deficit koji imamo u uvozu hrane jednak je vrijednosti naše kompletne poljoprivredne proizvodnje, a to znači da sada pola stanovništva BiH jede tuđu hranu koju mi nismo platili – ističe Milojević.