POSKUPLJENJE SIROVINA // Najavljeno veliko poskupljenje WC papira, moguće i nestašice

Iz Violete, firme u vlasništvu hercegovačkog poduzetnika Petra Ćorluke, za Lider potvrđuju da su “primorani najaviti novu korekciju veleprodajnih cijena koja će stupiti na snagu od 08. maja 2022.”

Proizvođači higijenske papirne konfekcije povećali su cijene ili najavili povećanje za 20 do 30 posto. Među njima je i WC papir, piše Lider.

Delt papir podigao je cijene 25. marta oko 19 posto, Zewa podiže cijene 23 posto od 1. aprila, Euro Rosa 24-29 posto od 5. aprila dok Violeta cijene diže 15-20 posto od 8. maja.

“Razlog je povećanje cijena sirovina, celuloze koja je od prosječne cijene od 900 eura po toni skočila na 1500 eura po toni. Uz taj porast značajno je poskupio i materijal za pakovanje posebno kartonske folije i kutije kao i logistika. Danas logističari uz redovnu cijenu na fakturu za prijevoz robe stavljaju posebnu stavku kao dodatak zbog cijene dizela”, kaže Krunoslav Kišak, suvlasnik i direktor Delt papira.

“Ako se situacija nastavi, moguće su nestašice”

“Ono što nam sigurno predstoji jest, ako se situacija s cijenom plina ne stabilizira te on nastavi s ovakvim oscilacijama, nestašica toaletnog papira i ručnika te ostalih sličnih proizvoda uz još veće cijene za potrošače”, kaže Kišak. Delt papir izvozi trenutno 60 posto ukupne proizvedene robe na tržišta Europske unije, Bliskog istoka i Japana, a 40 posto prodaje na domaćem tržištu.

Iz drugog proizvođača papirne konfekcije, Euro Rose, također kažu da su cijene porasle zbog ratnog stanja, cijena sirovina, energenata, rada i transporta.

Iz Violete, firme u vlasništvu hercegovačkog poduzetnika Petra Ćorluke, za Lider potvrđuju da su “primorani najaviti novu korekciju veleprodajnih cijena koja će stupiti na snagu od 08. maja 2022.”.

“Korekcija će najviše utjecati na papirnu konfekciju (toaletni papir, papirnati ručnici…) gdje očekujemo poskupljenje između 15-20 posto”, najavljuju.

“Globalno povećani troškovi nabave sirovina rezultat su kontinuirane snažne potražnje u više sektora, ozbiljno ograničenih zaliha i kriznih izazova u cijelom lancu opskrbe. S naše strane radimo sve da osiguramo zalihe sirovina i gotovih proizvoda kako bi isporuke prema našim kupcima tekle neometano. Dosadašnjim korekcijama cjenika smo dio troškova prenijeli na krajnje potrošače. Drugi dio tih troškova pokušavamo amortizirati internim uštedama i drastičnim rezanjem marži, a ne dirajući kvalitetu proizvoda”, poručuju iz Violete.