Inflacija rekordna, Belgijanci ne mogu da izdvoje novac za osnovne potrebe

Cijena energenata u Belgiji u prvim mjesecima ove godine bilježe svoj maksimum, a posljedice toga se prelivaju na infalciju i životni standar građana.

U situaciji kada zemlja bilježi najmanju stopu ekonomskog rasta u EU, a inflacija osam procenata iz februara nije viđena još od 1983. godine, mnogi građani se žale da ne mogu da izdvoje novac za osnovne potrebe, a na prvom mjestu račune za grijanje.

Skok cijena u Belgiji primjetan je još od septembra prošle godine, a ubrzan je zbog rata u Ukrajini i maksimalnih cijena energenata na svjetskim tržištima.

Samo za mjesec dana u Belgiji je cijena dizela porasla za 50 centi po litru i probila je psihološku granicu od dva evra i dostigla 2,23 evra po litru dizela.

Istovremeno, cijena gasa u Belgiji skočila je na skoro dva evra po litru (1,97), što je drugo poskupljenje tokom ove godine od početnog iznosa 1,59 iz decembra 2021. godine.

Cijene kerozina koji se takođe koristi za grijanje, od 1. marta su porašle preko jednog evra po litru i uz manje oscilacije se kreću između 1,1 i 1,4 evra po litru.

Skok cijena energenata doveo je do uvećanih računa za grijanje tako da se procenjuje da bi prosječno domaćinstvo u Belgiji, po trenutnim cijenama, godišnji račun za gas trebalo da plati u prosjeku 3.700 evra na godišenjem nivou u odnosu na 2.500 evra iz prošle godine.

Skok cijena grijanja doveo je do situacije da preko milion korisnika u posljednjih godinu dana zatraži produžetak isplata, odnosno plaćanje računa za grijanje na rate.

Prema trenutnim cijena, godišnji račun za električnu energiju u Belgiji bi u prosjeku bio 1.800 evra, odnosno 500 evra više nego prošle godine.

Država je, da bi pomogla građanima sa manjim primanjima, proširila tzv. socijalne tarife za grijanje koje su i do četiri puta manje u odnosu na standardne.

Od 1. marta do 1. jula takse na električnu energiju u Belgiji će biti smanjenje sa 21% na 6%, a građani će dobiti po 100 evra jednokratne pomoći.

Cijene energenata neminovno su se odrazile i na porast cijena hrane i nekretnina u Belgiji.

Prosječno cijene u belgijskim supermarketima u posljednjih nekoliko mjeseci porasle su između tri i pet procenata, dok je cijena kvadrata skočila za 11,8 procenata.

Ono što najviše brine Belgijance jeste da ovo nije kraj i da će cijene nastaviti da rastu u narednom periodu.