Biskupi objavili: U BiH preko 50 posto manje katolika nego prije 30 godina

Posebice analizirajući poziciju u kojoj se nalaze Hrvati, upozorili su kako je danas u toj zemlji njih tek oko polovina od predratnih 760 hiljada, a to je rezultat kako ratnih progona tako i negativnih demografskih trendova i iseljavanja nakon rata te političkih problema

Katolici u Bosni i Hercegovini, koji su u najvećem broju Hrvati, suočeni su s dramatičnim smanjenjem svojeg broja i njih je u toj zemlji sada oko 350 hiljada, upozorili su biskupi iz BiH u dokumentu naslovljenom kao Promemorija o uspostavi pravde i društvene sloge. Promemorija koju su potpisali svi članovi Biskupske konferencije BiH, kako stoji u tom dokumentu, objavljena je s ciljem uspostave društvene sloge u zemlji i poštovanja svih individualnih i kolektivnih prava njenih građana.

Posebice analizirajući poziciju u kojoj se nalaze Hrvati, upozorili su kako je danas u toj zemlji njih tek oko polovina od predratnih 760 hiljada, a to je rezultat kako ratnih progona tako i negativnih demografskih trendova i iseljavanja nakon rata te političkih problema.

“Tokom posljednjih 30 godina nestalo je više od polovine katolika a time i Hrvata, odnosno oko 54,6 posto. Situacija je posebno teška u Republici Srpskoj gdje ih je 1991. godine bilo oko 220 hiljada a sada je samo oko 15 hiljada katolika, odnosno samo ih je 2,4 posto od ukupnoga broja stanovnika ovog entiteta. A u entitetu Federacije BiH, prema posljednjem popisu, Hrvata je samo 22,4 posto”, navodi se u dokumentu.

Uz poteškoće poput neuspjelog povratka prognanika i raseljenih tokom posljednjeg rata, negativnog prirodnog priraštaja, novog iseljavanja, visoke stope nezaposlenosti i raširene korupcije koja potiče iseljavanje u potrazi za poslom, biskupi kao razlog smanjenja broja katolika navode i političke razloge odnosno neravnopravan ustavnopravni položaj Hrvata.

“Mnoge frustrira nepravedna unutarnja podjela BiH na dva entiteta čija je upravna struktura u oba slučaja na štetu Hrvata, zatim neriješeno nacionalno pitanje te činjenica da biračku volju pojedinca i naroda obezvrjeđuje izborni zakon.

Taj zakon Hrvatima ni na jednoj razini, gdje su u manjini, ne osigurava mogućnost, da sami sebi izaberu predstavnike”, navode biskupi.

Međunarodnu zajednicu pozvali su da intervenira i pomogne u izmjeni izbornog zakona jer je jasno da ni Bošnjacima ni Srbima to nije u interesu u postojećim okolnostima.

Pozvali su na hitno donošenje mjera kojima će se zaustaviti iseljavanje te potaknuti demografska obnova zemlje, ali i na preustroj cijele države odnosno ukidanje daytonskog modela i uvođenja onog nalik na Švicarsku ili Belgiju.

Od vlasti u BiH na kraju su zatražili da poštuje ugovore o statusu Katoličke crkve koje je potpisala sa Svetom Stolicom jer ništa od odredbi iz tih dokumenata još nije provedeno u praksi.