BiH / Meteorolozi objavili prognozu do utorka: Večeras kreću padavine, bit će i snijega?

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Ponegdje u sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne pada slaba kiša.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 0; Bugojno 8; Sokolac 9; Bijeljina, Doboj, Gradačac, Prijedor, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 11; Banja Luka, Bihać, Livno, Sanski Most, Široki Brijeg, Zenica 12; Grude 13; Neum, Trebinje 16; Mostar 18; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 945 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano opada.

Bioprognoza: Pogoršanje vremena, praćeno povremenim, slabijim padavinama, uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Izraženiji osjet hladnoće, usljed nižih temperatura i povećane vlažnosti zraka, negativno će djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima, astmatičare i reumatičare. Poželjno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju i umanjiti aktivnosti, naročito u drugom dijelu dana.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana u Bosni lokalno i povremeno slaba kiša. Nešto više padavina u večernjim satima. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do jaka bura. Dnevna temperatura od 12 do 18, na jugu zemlje do 24 °C. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. Više padavina se očekuje u kasnim večernjim satima. Dnevna tempartaura oko 12 °C.

Nedjelja: U Bosni pretežno oblačno vrijeme. U nizinama sa slabom kišom ili susnježicom u jutarnjim satima. U višim područjima sa slabim snijegom. U Hercegovini pretežno sunčano, oblačnije na sjeveru Hercegovine. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, na jugu zemlje od 7 do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje od 13 do 16 stepeni.

Ponedjeljak: U Bosni pretežno oblačno vrijeme. U nizinama sa slabom kišom. U višim područjima sa slabim snijegom. U Hercegovini pretežno sunčano, oblačnije na sjeveru Hercegovine. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3, na jugu do 6, a najviša dnevna temperatura zraka između 5 i 11, na jugu zemlje do 14 stepeni.

Utorak: U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini malo do umjereno oblačno. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 7, na jugu do 10, a najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 17, na jugu i sjeveru do 20 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.