“BiH je nemarom i nepotrebnim izjavama lokalnih političara izgubila Lidl”

“Ono što mene najviše zabrinjava, s obzirom na to da sarađujemo s brojnim kompanijama iz Europe, jeste kako prebroditi situaciju ako dođe do obustave isporuke plina”

S Dominikom Raškajem, PR Marketing Managerom za Posao.hr i tvrtku Boljiposao.com u BiH, novinari Jutarnjeg lista razgovarali su o aktualnostima u BiH, ali i trenutim krizama u cijelom svijetu.

– S obzirom na krize koje se događaju u svijetu, mislili smo da nas više ništa ne može iznenaditi, ali očigledno je nekako s velikim šokom nedavno došla vijest o obustavi ruskog plina prema Poljskoj i Bugarskoj. Gazprom je spreman obustaviti i ostalim “neprijateljskim” zemljama isporuku plina ako ne budu plaćali u ruskim rubljama. Međutim, određene zemlje poput Italije, Poljske i Estonije nisu pretjerano zabrinute jer su diplomatskim putem preko susjednih zemalja riješili pitanje opskrbe plinom, a to se pak ne može reci za Austriju i Njemačku koje su, napominjem, jake gospodarske sile u Evropi koje trenutno jako ovise o ruskom plinu. Ja ne bih želio ulaziti u detalje i komentirati trenutni energetski sukob Zapada i Rusije, ali i Ukrajine i Rusije, jer nisam kompetentna osoba za to, no očigledno je da se za javnost plasiraju jedne informacije, a da ispod stola svako za svoj interes lobira – kaže Raškaj.

– Uz to, nekako ispod radara prolazi lockdown u Kini koji dodatno uništava ekonomiju cijelog svijeta. Jednim dijelom i svi mi sami smo odgovorni za to jer smo se oslonili na Kinu koja je trenutno jedna velika tvornica za cijeli svijet u proizvodnji raznih dijelova za razne segmente, a trenutno sve stoji. Brojne tvrtke su obustavile daljnju proizvodnju i radnici su poslani na privremeni kolektivni godišnji odmor. Ono što mi vidimo kao tvrtka Posao.hr jest veliki potencijal za ulaganje u Hrvatsku koja je koliko – toliko manje ovisna o ruskom plinu i može pružiti brojne druge izvore energije za proizvodnju. Uz to, u najboljoj trenutnoj poziciji su Srbija i posebno BiH. S tim da je BiH trenutno nemarom i nepotrebnim izjavama lokalnih političara koji se bave nacionalnim temama izgubila jednog od najvećih investitora, tačnije Lidl, što su i oni sami precizirali u priopćenju za javnost. Upravo to cijelo ovo vrijeme upozoravam – kako nesmotrene izjave lokalnih političara koji se bave nacionalnim temama mogu naštetiti novim potencijalnim investitorima kojima je BiH upravo idealno tržište, što je u interesu i samim građanima koji bi pronašli sigurno i stabilno poslovno okruženje s kvalitetnim primanjima. Ponavljam, bez obzira na povećanu inflaciju, investiranje se mora nastaviti kako bi se spriječila još gora kriza – naglašava Raškaj.