Bh. građani će za ulazak u EU od 2023. godine morati platiti 7 eura?

Sitem ETIAS u funkciju bi trebao biti pušten iduće godine šta će značiti nova pravila za ulazak u Hrvatsku, odnosno Europsku uniju za stanovnike Bosne i Hercegovine.

Primjena Europskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) tako će stanovnike BiH obavezati da prije putovanja u Europsku uniju popune elektronski obrazac i plate jednokratnu naknadu od sedam eura.

“Putnici će morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Ispunjavanje obrasca zahtjeva ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta te za njega ne bi trebala biti potrebna nikakva dokumentacija osim putne isprave (putovnice ili jednakovrijedne isprave). Ako predmetna osoba nije u mogućnosti podnijeti zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba, piše Večernji list.

Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu.

Za elektroničke načine plaćanja uzet će se u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima, koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja”, stoji na službenoj stranici EU-a u BiH.

Odobrenje za putovanje bez kojeg se neće moći prijeći granica u najvećem broju slučajeva bit će izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a u rijetkim slučajevima, kada su potrebne dodatne provjere, izdavanje dozvole može potrajati do 30 dana, objasnili su iz Ureda specijalnog predstavnika EU-a u BiH te su za portal Akta.ba potvrdili da je sistem ETIAS postati operativan 2023. godine.

Podnositelj zahtjeva ima pravo na podnošenje žalbe ako mu se odbije izdati odobrenje putovanja. Žalbe se mogu podnijeti u državi članici u kojoj je donesena odluka o zahtjevu i u skladu s nacionalnim zakonodavstvom te države članice. Podnositelj zahtjeva obavijestit će se o tome koje je nacionalno nadležno tijelo bilo odgovorno za obradu i donošenje odluke o njegovu odobrenju putovanja te će mu se dostaviti informacije o postupku u slučaju žalbe. Ako putnik smatra da se s njime nije pošteno postupalo, ima pravo zatražiti pravnu zaštitu ili pristup informacijama preko nacionalnog tijela.

Važno je naglasiti kako se spomenuti zahtjev neće morati ispunjavati prilikom svakog prelaska granice, nego jednom u tri godine ili do isteka putne isprave (u slučaju da ona ističe u roku kraćem od tri godine). “Po dolasku na schengenski granični prijelaz, službenik graničnog nadzora elektronički će očitati podatke o putnoj ispravi, čime će se pokrenuti pretraživanje različitih baza podataka, uključujući pretraživanje ETIAS-a u slučaju putnika izuzetih od obveze posjedovanja vize.

Ako ne postoji valjano odobrenje putovanja iz sistema ETIAS, službenici graničnog nadzora putniku će odbiti ulazak i u sistem ulaska/izlaska evidentirati putnika i odbijanje ulaska. Ako putnik ima valjano odobrenje putovanja, provest će se postupak granične kontrole i putniku će se moći odobriti ulazak u schengensko područje ako su ispunjeni svi uvjeti za ulazak, ili odbiti ulazak u skladu sa Zakonikom o schengenskim granicama”, objašnjeno je na službenoj stranici europa.ba.

Također se ističe da, iako je valjanost odobrenja putovanja tri godine, ono se može opozvati ili poništiti ako se uvjeti pod kojima je putovanje odobreno više ne primjenjuju. ETIAS će pomoći u utvrđivanju mogućih sigurnosnih i migracijskih rizika prije nego što putnici bez vize stignu na granice te će pridonijeti boljem praćenju prelazaka granica EU-a, zaključeno je na spomenutoj stranici.

Inače, ETIAS je nastao tako što je 2016. predložena uspostava europskog sistemaa za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja radi jačanja sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.