Berbok: Važno je održati izbore u BiH u oktobru

Analena Berbok, ministrica inostranih poslove Njemačke, rekla je danas nakon sastanka sa Biserom Turković, minstricom inostranih poslova BiH, da se izbori u BiH trebaju održati.

Berbokova je istakla da želi da integritet izbora u BiH bude pojačan.

“Važno je da se izbori održe u planiranom terminu u oktobru, nema puno vremena za dogovor”, kazala je šefica njemačke diplomatije.

Ona je naglasila da je evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana njemački glavni priroritet, kao i za nju lično.

U fokusu sastanka su bila aktuelna pitanja u BiH, regiji, ali i EU, te saradnja dvije zemlje.

Sastanku je prisustvovao i Manuel Saracin, specijalni predstavnik Njemačke za zapadni Balkan.

Posjeta je, kaže, organizovana kako bi se čula šta to BiH očekuje od Evropljana te je najavila da će Njemačka na zapadnom Balkanu biti prisutnija u budućnosti zbog čega su imenovali i specijalnog izaslanika za zemlje zapadnog Balkana.

Najavila je da će on osigurati da se tematika zapadnog Balkana nađe na dnevnom redu te da njen glas bude prisutan kada nije fizički tu, ali njegovo imenovanje je početak onoga što je njemačka savezna vlada planira uraditi.

“Evropa je suočena s katastrofom rata i svjesna sam da mnogi ljudi kada gledaju slike iz Ukrajine prisjećaju se groznog vremena devedesetih godina. Zato je važno posjetiti Sarajevo i razgovarati o tome da bez mira, slobode, demokratije i vladavine prava nema privrednog razvoja. Zato moramo osigurati mir u BiH i boriti se protiv onih koji ugrožavaju mir”, naglasila je.

Kaže da će Njemačka, kao najveći bilateralni donator podržati samo one koji se zalažu za jačanje zemlje, a ne osobe koje rade na destabilizaciji.

“Posjeta Berbokove dolazi u veoma značajnom trenutku kako za BiH, region, tako i dešavanju u Europi”, kazala je Turkovićeva.

Turkovićeva je uputila i poziv na, kako je navela, hitan prekid vatre i razaranja u Ukrajini.

“Razaraju se gradovi gdje vidimo sve ono za šta smo se nadali da je dio evropske prošlosti”, navela je Turkovićeva.

Turkovićeva je dodala da je situacija u BiH, “koja je secesionistički prouzrokovana u NSRS, samo dovoljno zakomplikovala sistuaciju”.

“Postoji bojazan ako se ovo nastavi, da će stabilnost BiH, ali i Evrope biti ugrožena. Potrebno je zaustaviti sve retrogradne procese, zaustaviti procese NSRS, što će u konačnici dovesti do ispunjavanje uslova 14 prioriteta za EU”, kazala je između ostalog Turkovićeva.

Tokom razgovora Turkovićeva i Berbokova su se dotakle i zahtjeva koji je BiH poslala u Brisel, u kojem BiH traži da se razmotri dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH u skraćenom postupku i određivanje datuma početka pregovora.

“Smatramo da bi to bio snažan doprinos miru, stabilnosti BiH i cijele regije, bržem sprovođenju reformi i osnaživanju Evropske unije u cijelosti”, navela je Turkovićeva.