Asim Sarajlić više nije šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda, podnio ostavke i u komisijama

Asim Sarajlić je podnio ostavku na mjesto predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon što je završio na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Sarajlić će ostati delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, a ostavke je podnio i na mjesto predsjedavajućeg Komisije za odbranu i sigurnost, kao i na mjesto predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

“Bez obzira na to što nisam ni prvostepeno ni pravosnažno osuđen za bilo koje krivično djelo, smatram da je zbog odluke vlasti SAD da me stave na listu sankcioniranih osoba moja obaveza da odstupim sa navedenih pozicija. Kao odgovorna osoba, kojoj je interes države iznad svega, ne želim na bilo koji način biti smetnja u realizaciji zajedničkih strateških planova i partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država”, naveo je Sarajlić u saopćenju za javnost.

Sjedinjene Američke Države su, kako ističe, dugogodišnji istinski prijatelj i strateški partner Bosne i Hercegovine i nijedan pojedinac ne treba da bude prepreka za nastavak saradnje.

“U odluci Ministarstva finansija SAD-a izneseno je niz proizvoljnih optužbi na moj račun. Očekujem da sva eventualna saznanja i potencijalni dokazi o tvrdnjama koje se navode u pomenutoj odluci budu ustupljeni bh. pravosuđu. Pravosudnim institucijama BiH u svakom trenutku stojim na raspolaganju, potpuno uvjeren da ću u fer i poštenom postupku dokazati svoju nevinost”, zaključuje Sarajlić.

Podsjetimo, Sarajlić je ranije zbog afere “Asim” ranije podnio ostavku na sve funkcije u Stranci demokratske akcije (SDA).

Sarajlić je državni delegat u Domu naroda, a u vezu s korupcijom i zloupotrebom položaja se dovodi između ostalog zbog afere “Asim”, koja se odnosi na sporni snimak prilikom kupovine delegata za izbor predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. U tom slučaju Sarajlić je obećao zaposlenje supruzi delegata u zamjenu za njegov glas.

Amerikanci Sarajlića stavljaju na crnu listu i zbog toga što je zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na javno preduzeće BH Telecom gdje je vršio pritisak na proces zapošljavanja, a prema navodima u obrazloženju i lično prihvatao novac u zamjenu za posao. U tom procesu Sarajlić je navodno za zaposlenje preporučio osobe koje su dosta manje kvalifikovane, što je narušilo integritet kompanije.